Factcheck: Ja, kinderrechten worden in de noodopvang geschonden

Factcheck: Ja, kinderrechten worden in de noodopvang geschonden

“Kinderrechten worden in de noodopvang dag in, dag uit met voeten getreden”. Dit zegt kinderrechtcollectief voorzitter en voormalig kinderombudsman Marc Dullaert. Dit blijkt te kloppen.

Deze factcheck is geschreven op 25-10-2024 met de kennis van dat moment

Bewering:

Kinderrechten worden in de noodopvang dag in, dag uit met voeten getreden

Oordeel:

Juist

 

Welke kinderrechten worden geschonden?

 

Marc Dullaert benoemt dat er kinderrechten worden geschonden, maar welke zijn dit. Zelf benoemt hij kindvriendelijke asielopvang als een specifiek kinderrecht, hij zegt dat dit geen kansspel zou moeten zijn. Volgens hem zijn noodopvanglocaties totaal ongeschikte opvanglocaties voor kinderen. “Het is onacceptabel, er zitten gewoon letterlijk duizenden kinderen opgehokt in lege sporthallen en lege kantoorgebouwen”, vertelt Dullaert aan het NOS Radio 1 journaal. Hij vervolgt zijn verhaal door te zeggen dat er heel weinig sanitaire gelegenheden zijn, dat de hygiënische omstandigheden heel slecht zijn en kinderen hun vaccinaties tegen kinkhoest, mazelen en tuberculose missen.

Kinderrechtorganisatie AUGEO, een organisatie die valt onder het kinderrechtcollectief waar Dullaert voorzitter van is, benoemt in een artikel de top vijf rechten die geschonden worden in een noodopvang. Ze benoemen het recht op onderwijs, recht op privacy, recht op gezondheid, dat kinderen te veel moeten verhuizen en het gebrek aan vertrouwenspersoon.

 

Het probleem in de noodopvang

 

Privacy wordt de kinderen bij noodopvangen ontnomen doordat de kinderen met heel veel mensen in één ruimte of kleinere ruimtes met tussenschotten slapen waar je alles doorheen hoort. Kinderen hebben de ruimte nodig om zich even terug te trekken om nieuwe indrukken en ervaringen te kunnen verwerken. Ook is er veel lawaai, hierdoor slapen ze slecht en slecht slapen leidt tot weinig concentratie op school en een somber gevoel.

En dat naar school gaan is wel een ding, want vaak kunnen ze niet eens naar school. Ze moeten er heel lang op wachten of krijgen het soms niet eens. Veel van de noodopvanglocaties hebben niet eens school in de buurt of de scholen zitten vol. Kinderen hebben school nodig voor houvast en structuur, als ze dit niet krijgen kan dit veel problemen opleveren voor hun toekomst.

 

En dan heb je ook nog het verhuizen. Volgens Dullaert kan het zelfs zo zijn dat je één avond of twee avonden van te voren hoort dat je weer naar een andere noodopvang gaat. “Veel kinderen moeten wel zes tot acht keer verhuizen in hun procedure”, vertelt Dullaert aan de NOS.

Helaas wordt het volgens Dullaert waarschijnlijk alleen maar drukker in de noodopvang. Als de spreidingswet inderdaad wordt gestopt, gaan de gemeentes nog minder plaats inruimen en wordt de druk op de noodopvang nog groter. Zo komen er nog meer kinderen in de noodopvang en daar is die noodopvang helemaal niet voor bedoeld.

 

Conclusie

De uitspraak van Marc Dullaert is juist. Ik kom tot de conclusie dat kinderrechten inderdaad dag in, dag uit met voeten worden getreden. De kinderen komen niet aan de basisrechten die ze nodig hebben, elke dag worden deze weer geschonden. Vooral onderwijs is een heel belangrijk recht en dit onderbreekt echt in de noodopvang.

 

Over de auteur

Jacob Valk

Ik ben Jacob en ik studeer journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben achttien jaar en ik houd me graag bezig met het lokale nieuws, vaak nieuws uit mijn eigen dorp. Ook doe ik in het dagelijks leven veel aan sport en probeer ik daarom af en toe een productie te maken over sport.