Deze week is er besloten de btw op een deel van de sport- en culturele activiteiten en boeken te verhogen van 9 naar 21 procent. Maandag kwamen onder anderen schrijvers en politici samen om te protesteren tegen dit idee. Niet alleen schrijvers, maar ook boekenwinkels zullen lijden onder dit potentiële besluit. Het zou namelijk een grote invloed hebben op het bedrijf.
Matthijs Oudenaarde, manager van een boekenwinkel in The Mall of the Netherlands, hoopt dat de btw-verhoging op boeken niet echt realiteit wordt. Hij ziet het daarnaast niet snel gebeuren, omdat hij denkt dat het kabinet zal vallen voordat dit plan in uitvoering gebracht zou kunnen worden. Als dat wel zou gebeuren, zou dat een groot effect hebben op de boekenverkoop. Volgens Oudenaarde zullen er met de komst van deze maatregel veel minder boeken worden verkocht. Daarom kwam hij met zijn collega’s in actie. ‘We horen er veel over bij klanten en collega’s. We doen ons best om het actief te houden in onze gedachten en hebben ons best gedaan om mensen de petitie tegen de btw-verhoging te laten ondertekenen’.
Ook kookboekenverkoper Ties ten Bosch is ontevreden over het plan van het kabinet. ‘Ik begrijp de keuze niet en ik heb moeite met het vinden van een positief punt. Kinderen lezen al weinig en nu zal het nog verder achteruit gaan met het aantal. Uiteindelijk zullen we daar als samenleving last van gaan krijgen’. Daarnaast zegt hij dat Nederlandse boeken al erg prijzig zijn en Engelse boeken goedkoper, dus mensen neigen eerder richting Engelse boeken. Hij heeft ook een idee waarom er zonder de btw-verhoging weinig kinderen lezen. ‘Ik heb persoonlijk ook een hik ervaren na de middelbare school. Het werd gepusht op school en daardoor ontstond er bij mij een afkeer. Later pakte ik uit mezelf een boek erbij en ontdekte ik weer hoe fijn dat was’.
Kijk hieronder naar de reportage over dit onderwerp: