Oordopjes zijn slechts een symptoombestrijding, geen oplossing, dat zegt Dominique van Leeuwen in een artikel van Het Parool. Die uitspraak is ongefundeerd, omdat elk oordopje anders is en er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Tot nu toe is er te weinig onderzoek gedaan om te zeggen of de uitspraak juist is.
Deze factcheck is geschreven op 07-11-2024 met de kennis van dat moment.
Bewering: Oordopjes zijn slechts een symptoombestrijding, geen oplossing.
Oordeel: ongefundeerd
Bron van de bewering
In een opiniestuk van Het Parool schrijft lezer Dominique van Leeuwen dat oordopjes geen oplossing zijn, maar slechts een symptoombestrijding. Wanneer zij naar een feestje gaat, weet zij dat zij na een avondje uit weer thuiskomt met een piepend geluid in haar oren. Een avondje uit gaat dus ten koste van haar gehoord, wat haar dwarszit. En ze draagt oordoppen, op maat gemaakt zelfs, maar die hebben geen zin volgens Dominique.
Het Parool trekt maandelijks veel bezoekers. Zo hebben zij een online maandbereik van ruim 1,3 miljoen mensen.
Verschillende oordoppen
Er zijn veel verschillende oordopjes, die allemaal voor een ander doel bestemd zijn. Zo zijn er oordopjes voor snurkgeluiden, maar ook oordopjes die je in kan doen tijdens het klussen. Alles dat onder 80 decibel wordt gemeten, wordt over het algemeen als veilig beschouwd. In de muzieksector wordt gewerkt met een maximaal geluidsniveau van 103dB (gemeten over 15 minuten). De meeste oordopjes verminderen het geluid met 10 tot 30 dB.
Onderzoek
Er is onderzoek gedaan naar het effect van oordopjes en het voorkomen van gehoorverlies door blootstelling aan recreatief lawaai. Daaruit bleek het volgende: ‘Het beschikbare bewijs over de effectiviteit van oordopjes bij het voorkomen van gehoorschade direct na blootstelling aan recreatieve muziek is schaars. Er is behoefte aan verder onderzoek naar dit onderwerp om het bewijsniveau te versterken.’ Er valt dus nog meer te onderzoeken op het gebied van oordoppen.
Expert
Tanja Perencevic van Expertcentrum het Oor geeft extra uitleg: ‘Oordoppen zijn alleen effectief als ze op maat gemaakt zijn en met het juiste filter. Ieder filter heeft eigen waarde in de demping. Dit is bij verschillende fabrikanten net iets anders, afhankelijk van hun eigen berekening van demping en viscositeit (stroperigheid) van materialen die worden gebruikt voor bepaalde afsluiting. Gehoorbescherming is in ieder geval beter dan geen bescherming. Dus beter universele gehoorbescherming dan geen, maar de voorkeur gaat uit naar maatwerk omdat dat optimaal beschermd. De exacte dempingswaardes van een filter verschilt per fabrikant.’
Conclusie
Er is weinig onderzoek gedaan naar het effect van oordoppen, wat het moeilijk maakt om de bewering te checken. Ook doordat er veel verschillende oordoppen met verschillende filters zijn die allemaal een andere demping en een ander effect hebben. De bewering is dus ongefundeerd. Er is te weinig om te kunnen concluderen of de uitspraak juist is. Voor Dominique zijn de oordoppen wellicht geen oplossing, maar dat kan dus voor iedereen anders zijn.