COP16 Biodiversiteitsconferentie: Samen voor “Vrede met de Natuur”

COP16 Biodiversiteitsconferentie: Samen voor “Vrede met de Natuur”

In Cali, Colombia, vond de afgelopen twee weken de COP16 Biodiversiteitsconferentie plaats, de grootste VN-bijeenkomst tot nu toe voor het behoud van biodiversiteit. Onder het thema “Peace with Nature” kwamen honderden landen samen om het tij van biodiversiteitsverlies te keren. Hoewel COP16 voortbouwt op eerder gemaakte afspraken, zoals die tijdens de COP-conferentie in Montreal in 2022, blijkt dat veel landen deze doelen nog niet halen. Dit maakt de inzet tijdens COP16 extra belangrijk. Maria Naranjo, sociaal wetenschapper aan Wageningen Universiteit en afkomstig uit Costa Rica, woonde de conferentie bij en sprak over de urgentie van deze bijeenkomst.

“It was a lot,” zegt Naranjo. “Discussing targets and putting forward plans to make sure the biodiversity on our planet is not collapsing. It’s important for our humanity.” Haar woorden geven aan hoe groot de opgave is en hoe belangrijk het is dat landen nu echt in actie komen.

Erkenning voor Inheemse Gemeenschappen

Een belangrijke doorbraak tijdens COP16 was de erkenning van de rol van inheemse en lokale gemeenschappen. Voor het eerst kregen zij wereldwijd waardering voor hun onmisbare kennis over biodiversiteitsbehoud. Naranjo benadrukt het belang hiervan: “The most positive thing that came out of the conference is the recognition of indigenous and local communities. Inclusion in this process and the role that they have in bio conservation is crucial. They’re living with nature and highlight the biodiversity value. Much we can learn from them.” Deze gemeenschappen leven dicht bij de natuur en bezitten unieke inzichten over duurzaam landgebruik en natuurbescherming. Hun kennis kan ons veel leren en is nu eindelijk onderdeel van de wereldwijde plannen.

Wie Betaalt? Financieel tekort 

Ondanks de positieve stappen, blijft de vraag hoe deze plannen betaald gaan worden. Veel landen willen de biodiversiteitsdoelen aanpakken, maar staan voor de uitdaging om voldoende financiële middelen vrij te maken. “We need money and funds to target biodiversity loss in conservation.” zegt Naranjo. Het gebrek aan financiële middelen is een grote hindernis. Tijdens de conferentie werden verschillende evenementen gehouden over de financiering van biodiversiteit, maar voor veel landen blijft geld een terugkerende zorg.

Nederlandse Afwezigheid 

Opvallend was dat Nederland geen ministers naar COP16 stuurde, terwijl er wel veel Nederlandse experts en wetenschappers aanwezig waren. Dit leidde ertoe dat Nederland niet actief deelnam aan de besluitvorming, ondanks de brede vertegenwoordiging. “There were still a lot of Dutch people at the conference, but they were not participating in the main discussions,” vertelt Naranjo. De afwezigheid van beleidsmakers roept vragen op over de nationale inzet voor biodiversiteitsdoelen en de betrokkenheid van Nederland bij deze wereldwijde uitdaging.

Met de afsluiting van COP16 ligt de focus op de uitvoering van de plannen die zijn gemaakt. De conferentie bracht veelbelovende gesprekken en initiatieven, maar de echte uitdaging begint nu: het waarmaken van de beloften en het verzamelen van de middelen om biodiversiteitsverlies echt tegen te gaan.

Bekijk hieronder de talkshow met biodiversiteitsexpert Josefien Bos, waarin zij dieper ingaat op de oorzaken en gevolgen van biodiversiteitsverlies.

 

About The Author

Sterre ter Voorde

Ik ben Sterre, ik ben 20 jaar oud en woon in Utrecht. Ik zit in mijn tweede bachelor jaar op de school voor journalistiek en ben momenteel druk bezig met het maken van allerlei producties en uitzendingen op de redactie elke week!