Factcheck: minder suiker in eerste 1000 levensdagen beschermt tegen chronische ziektes 

Factcheck: minder suiker in eerste 1000 levensdagen beschermt tegen chronische ziektes 

Kind met snoep

‘Minder suiker in de eerste 1000 levensdagen beschermt tegen chronische ziektes’, stond in de kop van een artikel van RTL Nieuws. Dit riep bij mij wat vragen op, zoals: hoe is dit onderzocht, wat zijn eigenlijk de eerste 1000 levensdagen en over welke chronische ziektes gaat het?  

Let op: deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.   

Oordeel  

Ja, minder suiker in eerste 1000 levensdagen beschermt tegen chronische ziektes. 

Bewering  

Minder suiker in de eerste 1000 levensdagen beschermt tegen chronische ziektes.  

In een artikel van RTL Nieuws, geplaatst op 8 november 2024 staat er in de kop: ‘minder suiker in eerste levensdagen beschermt tegen chronische ziektes.’ Deze uitspraak komt uit een onderzoek dat dezelfde dag in het tijdschrift Science is gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het verminderen van suiker in de eerste 1000 dagen na de conceptie (bevruchting) – van de zwangerschap tot de leeftijd van 2 jaar – het risico op chronische ziekten op volwassen leeftijd kan verlagen. ‘Wat in meerdere onderzoeken in elk geval is aangetoond is dat de eerste 1000 levensdagen van een kind cruciaal zijn voor een goede start’, vertelt Anne Lutgerink, de persvoorlichter van het Voedingscentrum. ‘Door kinderen vanaf het begin gezond eetgedrag aan te leren en voedselvaardig te laten opgroeien, zetten we in op een generatie voor wie gezond, veilig en duurzaam eten vanzelfsprekend is.’ 

‘Al van jongs af aan krijgen kinderen eetgewoonten aangeleerd. Bijvoorbeeld een toetje na de maaltijd, fruit tussendoor, elke dag een warme maaltijd met voldoende groente of op zaterdagavond een bakje chips. Ouders en opvoeders spelen een cruciale rol hierin. Ze bepalen niet alleen wat kinderen eten en wanneer, maar gebruiken ook hun eigen specifieke opvoedstijl’, dit zegt een factsheet invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen van het Voedingscentrum.  

 De onderzoekers ontdekten dat het verminderen van de suikerinname in de periode van bevruchting tot de tweede verjaardag het risico op diabetes type 2 met ongeveer 35% verminderde en het risico op hoge bloeddruk met ongeveer 20%. Ze vonden ook een vertraging in het begin van de ziekte van respectievelijk vier en twee jaar. ‘Als een kind opgroeit met een gezond gewicht en weinig suikers, dan is bewegen makkelijker en is de kans op overgewicht op latere leeftijd kleiner. Ook de kans op ziektes, zoals diabetes en zelfs kanker kleiner’, vertelt Lutergerink.  

Onderzoeksmethode  

Dit onderzoek, waarvan hierboven de uitkomst staat, is uitgevoerd door een onderzoeksteam die de suikerinname onderzocht uit gegevens van het Verenigd Koninkrijk in en na de Tweede Wereldoorlog. De onderzoekers keken, volgens Overgewicht Nederland, naar de gezondheidsgegevens van de UK Biobank. Dat is een biomedische database en onderzoeksbron die mensen langdurig volgt. Volgens RTL Nieuws waren gegevens onderzocht van 38.000 mensen die tijdens de naoorlogse suikerrantsoenering waren verwekt en gegevens van 22.000 mensen kort na de suikerrantsoenering zijn verwerkt.   

Volgens De Trouw consumeerden de Britten in de jaren na de oorlog gemiddeld 40 gram suiker per dag. Dat is volgens De Trouw gelijk aan de gezondheidsgegevens van nu, dus het gemiddelde aantal gram suiker wat wij nu innemen. Zodra de rantsoenering op suiker in 1953 werd opgeheven verdubbelde de suikerinname direct. Volgens De Trouw was er geen toename op de inname van andere voedingsstoffen. Volgens de onderzoekers, van het onderzoek wat in het tijdschrift Science was gepubliceerd, was de abrupte overgang het goede moment om het effect op de suikerinname te onderzoeken. Overgewicht Nederland noemt de rantsoenering ook een ‘natuurlijk experiment’. Doordat de suikerinname van nu gelijk is aan die van de rantsoenering is het onderzoek nu wel degelijk actueel.  

 

Conclusie 

Ja, minder suiker in de eerste 1000 levensdagen zorgt voor een verminderde kans op chronische ziektes als diabetes en hoge bloeddruk.  

Ondanks dat de gegevens van de onderzochte mensen oud zijn, klopt de uitkomst van het onderzoek wel. Meerdere bronnen bevestigen dit. Ook lopen er verschillende onderzoeken naar de inname van suiker en zijn er verschillende onderzoeken al afgerond die over de gezondheid van hele jongeren kinderen gaat. Allemaal bevestigen zij dat de eerste 1000 levensdagen, van bevruchting tot de tweede verjaardag, de belangrijkste dagen zijn. In die dagen worden de organen en vitale functies van de mens ontwikkelt en gemaakt. Als daar verkeerd voedsel bij komt, betekent dit achteruitgang van de organen en vitale functies.  

About The Author

Jet Kramer

hii, ik ben Jet Kramer en ik ben 18 jaar! Ik zit nu in mijn tweede jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment werk ik samen met mijn klas als redactie voor SVJ-media. Mij lijkt het geweldig om later als journalist mooie en pakkende verhalen te kunnen schrijven.