Het slavernijverleden: een verleden dat nooit mag worden vergeten

Het slavernijverleden: een verleden dat nooit mag worden vergeten

Het is inmiddels al een tijdje geleden, maar op 1 juli 2002 werd het slavernijmonument in het Oosterpark onthuld. Nu, 22 jaar later, is er in de OBA op het Javaplein een foto-expositie over deze dag te zien van Polly Levens. Op de opening werd gedanst en er werd gesproken over een verleden dat niet mag worden vergeten.

Het mag dan al even geleden zijn dat het slavernijmonument onthuld werd, maar het blijft een memorabele gebeurtenis. “De dag zelf was 1 juli, het was overweldigend, geweldig en het was fijn dat het kon”, aldus Polly Levens. De dag was voor haar een aanloop naar beter. “Het gaat steeds meer de goede kant op wat de saamhorigheid betreft, het zoeken naar elkaar en de verbinding.” De reden van deze tentoonstelling is voor Levens dan ook de verbinding met elkaar zoeken om zo een brug naar elkaar toe te slaan. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend, aldus Levens. Ook voor Mildred del Prado staat deze dag nog goed op het netvlies. “Er waren heel veel rellen, want wij als Surinamers mochten er niet bij. Alleen de witte mensen waren uitgenodigd en wij moesten achter de hekken staan.” Ze is dan ook erg blij dat Levens destijds toch foto’s wist te schieten op deze dag.

De tentoonstelling gaat dus over deze dag 22 jaar geleden en toont de sfeer van die dag. Levens heeft bijvoorbeeld veel van de opbouw van het monument gefotografeerd. “Die opbouw heeft mij geïntrigeerd, ik vond dat heel indrukwekkend hoe dat allemaal ging.” Ook vertelt ze dat er verschillende mensen met verschillende achtergronden meehielpen aan het monument. “Ik vond dat heel mooi om te zien”, aldus Levens.

Meer weten over de avond zelf en waarom het zo belangrijk is om over het verleden te blijven praten? Verslaggeefster Yasmin van der Burch ging in gesprek met Polly Levens, dichteres Ruthline Margarita en Mildred del Prado op de bijeenkomst.

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 20 jaar oud en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de journalistiek mensen een stem kan geven en problemen aan kan kaarten.