‘Het zwaar opgepompte vervolg op ‘Gladiator’ had zomaar Gladiator XL kunnen heten’, kopte de Volkskrant-recensie over de film Gladiator II. De langverwachte swords and sandles-sequel van Ridley Scott is een film waarin het spektakel echter wel goed is samengebracht met het verhaal, concludeert Roy van Landschoot in podcast CultUUR.
Ridley Scott bracht in 2000 het verloren gewaande swords and sandels-genre terug tot leven met zijn film Gladiator. Het genre van Romeinse en Bijbelse verhalen was in de jaren ’50 vooral populair in Italië. Een film uit die tijd was bijvoorbeeld ‘Goliath and the Barbarians’, geregisseerd door Carlo Campognalliani.
Na het succes van Gladiator in 2000 liet Scott een kleine kwart eeuw op zich wachten met een vervolg. Sandalen, zand, bloed en een man die onrecht is aangedaan, gespeeld door Russell Crowe. Het plot gaat als volgt: Een Romeinse generaal, gespeeld door Crowe, verslaat een noordelijk barbarenleger, maar wordt dan verraden door de Romeinse keizer. Als gladiator probeert hij wraak te nemen op de keizer die hem in de steek liet.
Nu brengt Scott het vervolg uit. Dit keer is er een nobele, goed getrainde held die als slaaf gedwongen is te vechten in Romeinse arena’s terwijl hij zint op wraak op de officier die zijn geliefde doodde.
Het grootste spektakel drijft de historische accuraatheid van Gladiator in het nauw, zegt historicus Estelle Paranque van de Northeastern University in Boston tegen nieuwssite Northeastern Global News. Het verhaal dat zich afspeelt in het oude Rome wordt geplaagd door grootse gevechten waar men kan twijfelen of die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Maar, dat is voor regisseur Ridley Scott geen groot probleem. Hij schijnt ooit tegen de historici te hebben gezegd die hem informeerden: ‘Jullie waren er toch ook niet bij?’
Bij het oordeel van elke recensie wordt dezelfde mantra herhaald: ‘Are you not entertained?!’ En daar draait het bij deze film om. In de podcast CultUUR werd er een uitgebreid gesprek over gevoerd door filmrecensent bij Cinemagazine Roy van Landschoot en onze redacteuren Luc en Samuel.