Onderwijsstaking in Utrecht ondanks potentiële rellen toch doorgegaan

Onderwijsstaking in Utrecht ondanks potentiële rellen toch doorgegaan

In Utrecht is er op donderdag 14 november een staking tegen de bezuinigingsplannen van de regering geweest. Deze onderwijsprotestactie begon donderdag om 13.00 uur in het Moreelsepark in Utrecht. Ondanks een advies van de veiligheidsdriehoek om de demonstratie af te lassen ging deze toch door.

 

Potentiële rellen

Op woensdag 13 november, de dag voor de demonstratie, meldde de gemeente Utrecht dat om veiligheidsredenen de demonstratie niet door zou kunnen gaan. Volgens de gemeente was een pro-Palestijnse organisatie van plan “de demonstratie te kapen” en zou de veiligheid van de demonstranten niet gegarandeerd kunnen worden. De gemeente stelt dat de organisator op advies van de gemeente de demonstratie heeft afgelast. Hierdoor zou het protest niet officieel verboden hoeven te worden.

 

Geen duidelijke reden

Ondanks het negatieve advies waren er toch meer dan duizend mensen aanwezig in het Moreelsepark om te demonstreren. Verschillende organisaties hebben besloten het protest toch door te laten gaan. “Er is ons nooit een duidelijke reden gegeven waarom het niet door zou mogen gaan”, vertelt Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. “Er was vertelt dat er een dreiging was maar er zijn daar nooit concrete aanwijzingen voor gegeven.”

 

Gemeente niet blij

De gemeente Utrecht is zelf minder blij dat het protest is doorgegaan. “Dat advies is niet lichtzinnig tot stand gekomen. Het werd gegeven op basis van informatie dat het tijdens de demonstratie mogelijk tot gewelddadigheden zou komen”, meldt de gemeente in een verklaring. Ze bleef dan ook mensen aansporen om niet te komen. Aan alle mensen die die daar geen gehoor aan gaven, heeft ze gevraagd om “de rust te bewaren”.

Verslaggever Bart Heederik was aanwezig bij het protest om te beleven hoe het eraan toe is gegaan.

Over de auteur

Bart Heederik

Bart Heederik (20) uit Hillegom heeft zijn hart gevolgd en is begonnen aan de studie journalistiek. Hij heeft altijd al voetbaljournalist willen worden, maar hij studeerde eerst commerciële economie en business studies omdat hij dacht dat dat de juiste weg was. Na een paar jaar kwam hij erachter dat dat niet was wat hij wilde. Hij wilde schrijven over voetbal, niet over cijfers en spreadsheets. Nu is hij blij dat hij eindelijk zijn hart heeft gevolgd. Hij is ervan overtuigd dat hij een goede voetbaljournalist zal worden. Hij heeft een passie voor het spel en hij wil zijn kennis en liefde voor voetbal delen met anderen. Hij weet dat het een moeilijke weg zal zijn, maar hij is vastbesloten om zijn dromen te verwezenlijken. Hij wil een succesvolle voetbaljournalist worden en hij wil zijn bijdrage leveren aan de wereld van het voetbal.