Factcheck: Nee, Nederland heeft wel natuurgebieden die groot genoeg zijn om als leefgebied voor de wolf te dienen.

Factcheck: Nee, Nederland heeft wel natuurgebieden die groot genoeg zijn om als leefgebied voor de wolf te dienen.

Bron: www.freepik.com

Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force, laat in de talkshow van Ongehoord Nieuws weten dat er in Nederland geen natuurgebieden groot genoeg zijn om als leefgebied voor een roedel wolven te dienen. Dit roept meteen vragen op, want als dit klopt, hoe is het dan mogelijk dat er op dit moment meerdere roedels wolven in Nederland leven? Is het dan wel zo dat er voor de wolf niet genoeg ruimte is?

Sieta van Keimpema verklaard dat uit studies blijkt dat er in Nederland geen natuurgebied groot genoeg is om te fungeren als leefgebied voor een roedel wolven. Later in een interview verduidelijkt ze op welk onderzoek ze in de uitzending doelde. ‘Alterra heeft voordat de wolf hier kwam een onderzoek uitgevoerd naar de wolf en hun potentiële leefgebieden.’ Van Keimpema verklaard dat de wolf door gebrek aan ruimte en voldoende voedsel niet zou kunnen leven in Nederland. Echter meldt het onderzoek dat uitgevoerd is door Alterra, waar Keimpema hierop doelt, hier niks over.

Wetenschappelijke onderzoeken spreken de claim tegen.
Onderzoek spreekt de claim van Van Keimpema tegen. In 2012 voerde Wageningen University & Research een studie uit naar de mogelijke vestiging van de wolf in Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat een wolf hier gemiddeld 120 vierkante kilometer leefgebied nodig heeft. Echter, wanneer voedsel schaars is—vooral hoefdieren, die de belangrijkste prooi vormen—vergt het territorium aanzienlijk meer ruimte.

In april 2024 voerde Wageningen University & Research opnieuw een onderzoek uit, ditmaal naar de geschiktheid van verschillende habitats voor de wolf in Nederland. Hierbij werd rekening gehouden met leefgebieden variërend van 80 tot 400 vierkante kilometer. Belangrijke factoren voor een geschikt leefgebied zijn onder andere de mate van bosbedekking en de aanwezigheid van wilde hoefdieren, die een cruciale voedselbron vormen.

Op basis van deze factoren ontwikkelden onderzoekers een model om potentiële leefgebieden in kaart te brengen. Hieruit blijkt dat meerdere gebieden gunstig zijn voor de wolf. De Veluwe komt als zeer gunstig naar voren, dankzij de dichte bossen en de aanwezigheid van vier verschillende hoefdiersoorten. Dit wordt bevestigd door de zeven roedels die zich tijdens het onderzoek al in dit gebied hadden gevestigd. Daarnaast blijken ook bosrijke regio’s in Drenthe, Friesland en het oosten van Noord-Brabant, waar minstens twee hoefdiersoorten leven, geschikte leefgebieden te vormen.

Ruimte genoeg voor de wolf.
Ook op diverse natuurexpertise-websites is informatie te vinden die deze claim weerlegt. Zo meldt wolvenkenner Michiel van der Weide op de website van Natuurmonumenten dat een wolvenroedel gemiddeld 200 vierkante kilometer leefgebied nodig heeft. Met een oppervlakte van circa 1000 vierkante kilometer biedt de Veluwe in theorie ruimte aan vier tot vijf roedels.

Daarnaast bevestigt Bij12, een uitvoeringsorganisatie gespecialiseerd in natuurbeheer, dat wolven doorgaans een territorium van ongeveer 200 vierkante kilometer innemen. Daarbij benadrukken zij dat dit leefgebied vrijwel altijd overlapt met menselijke activiteit. Toch hebben wolven geen strikte eisen aan hun omgeving; als habitatgeneralisten kunnen ze zich in vrijwel alle landschappen vestigen.

De wolf kan zich in Nederland standhouden.
Tot slot weerlegt ook ecoloog Erwin van Maanen de claim. Hij legt uit: ‘In Nederland heeft de wolf een kleiner leefgebied dan in bijvoorbeeld Duitsland. Hier beslaat het territorium gemiddeld zo’n 150 vierkante kilometer, terwijl dat in Duitsland rond de 250 ligt.’ Wel is het volgens van Maanen van belang dat de wolf voldoende prooidieren heeft in een gebied. ‘Over de toekomst van de wolf is nog niet veel te zeggen.’ Van Maanen is nog bezig met onderzoek naar de wolf in Nederland. Wel kan hij stellen dat de wolf zich in Nederland op dit moment goed kan standhouden.

Conclusie:
De claim dat er in Nederland geen natuurgebieden zijn die groot genoeg zijn om te fungereren als leefgebied voor de wolf is onjuist. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken van Wageningse University & Research en artikelen op natuurmedia. Hoewel het per bron soms wel verschillend is hoeveel km2 een wolvenroedel nodig heeft in Nederland is het wel vast te stellen dat er genoeg ruimte is in verschillende natuurgebieden.

Bronnen:

  • https://edepot.wur.nl/231021 – rapport komst van de wolf.
  • https://edepot.wur.nl/654770 – rapport habitat van de wolf.
  • https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/wolf – natuurmonumenten over de wolf.
  • https://www.bij12.nl/onderwerp/wolf/ecologie/ – uitvoeringsorganisatie over de wolf.
  • Erwin van Maanen – ecoloog
  • https://npo.nl/start/serie/ongehoord-nieuws/seizoen-4_1/ongehoord-nieuws_400/afspelen – Uitzending Ongehoord Nieuws.

Over de auteur

Suze de Jager

Laat ik mij even voorstellen, mijn naam is Suze de Jager (19) en ik ben eerstejaars student aan de School Voor Journalistiek. Ik houd erg van hockey, muziek en leuke dingen ondernemen. Zelf ben ik erg gemotiveerd, enthousiast en druk bezig met het verbreden van mijn journalistieke kennis. Eerst wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen als allround-journalist waarna ik mij zal gaan specialiseren in een specifiek werkgebied.