Factcheck: zijn elektronicaconsumptiegoederen 45% verantwoordelijk voor de klimaatimpact?

Factcheck: zijn elektronicaconsumptiegoederen 45% verantwoordelijk voor de klimaatimpact?

Op 27 maart zei Martin Hof, branchemanager van consumentenelektronica, ‘Als je bedenkt dat elektronica voor 45% verantwoordelijk is aan de klimaatimpact, als je het hebt over consumptiegoederen, dan valt er veel winst te halen,’ in een gesprek over elektronica afval op radioshow Villa Db Omroep Max. Dit suggereert dat bijna de helft van alle door de mens veroorzaakte klimaatimpact direct toe te schrijven zou zijn aan elektronische consumentengoederen, zoals smartphones, laptops, televisies en andere elektronische apparaten. In dit onderzoek ga ik uitzoeken of deze uitspraak klopt.  

Om de situatie te verduidelijken heb ik als eerst onderzocht wat de definitie is van klimaatimpact. Volgens een onderzoek van CE Delft  is klimaatimpact de naam van het milieueffect dat veroorzaakt wordt door de uitstoot van broeikasgassen, oftewel CO2 .

Volgens een onderzoek van Narendra Singh wordt geschat dat digitale apparaten zoals smartphones, desktops, displays en netbooks (consumentgoederen dus) ongeveer 31% bijdragen aan de totale ICT-emissies. Dit geldt dus voor uitzonderlijk ICT-emissies en niet-wereldwijde emissies.

Toen ben ik gaan zoeken naar het percentage van de Co2-uitstoot van de ICT-sector. De International Energy Agency meldt in haar Digitalisation and Energy Report 2022, dat de ICT-sector dus verantwoordelijk is voor circa 4% van de energie-gerelateerde emissies wereldwijd.

Eerst voelde dit als een best klein getal aan, dus heb ik CO2-expert Hans van Cleef geraadpleegd. Hij vertelde me dat er inderdaad veel elektronica- CO2 uitstoot kwam door elektronica op meer manieren dan alleen consumptie elektronica, zoals bijvoorbeeld in fabrieken en auto’s. Als we deze elektronica mee zouden tellen, zou het een veel groter getal worden, maar dit onderzoek gaat over consumptie elektronica, dus elektronica voor eigen gebruik, zoals laptops, telefoons en meer, dus het percentage is lager.

Toen ben ik gaan rekenen. Als consumptieelektronica 31% van de ICT-emissies zijn en ICT-emissies 4% van het totaal aantal emissies zijn, is het totaal aantal consumptie elektronica- emissies ongeveer 1,24% van het totaal aantal emissies. Voor de zekerheid heb ik nog een wetenschappelijke studie gelezen om dit te checken.

 Een studie van Lotfi Belkhir geeft aan dat digitale technologieën – waaronder elektronische apparaten, zoals smartphones en laptops (consumptiegoederen dus) – tussen de 1.4% en 5.9% van de wereldwijde emissies is.

Het totale aantal CO2-emissies is dus niet helemaal precies te berekenen, maar ligt zeker niet op 45%. Deze bewering klopt dus niet.

Over de auteur

feline van Hoeckel

Ik ben Feline van Hoeckel en ik kom oorspronkelijk uit de Brabantse stad Den Bosch, waar ik heb ontdekt dat ik veel passie heb voor schrijven en dingen onderzoeken. Mijn interesseveld is erg breed en dat houdt bijvoorbeeld wereldproblemen, maar ook kleinschalige culturele evenementen in. Door deze redenen zit ik ook op de School voor Journalistiek in Utrecht. Verder ben ik heel gemotiveerd en ben ik altijd bereid om actuele onderwerpen te bespreken met mensen om me heen. In de toekomst zie ik mezelf in een land als Amerika of Japan als correspondent actuele problemen of cultuur onderzoeken.