Het aantal meisjes dat zich aanmeldt bij een voetbalclub daalt, meldt de KNVB. Waar het aantal vrouwelijke voetballers jarenlang in de lift zat, is er nu een daling. Vooral in de jongere leeftijdsgroepen haken meiden eerder af of beginnen ze überhaupt niet. De voetbalbond luidde daarom onlangs de noodklok en schakelde de hulp in van influencer Monica Geuze om via een landelijke campagne hopelijk het tij te keren.
Waarom de jongste groep van meiden niet meer op het voetbalveld te zien is, is niet duidelijk bij de KNVB. “Gaat de club serieus met meisjes om? Herken je jezelf als meisje op je voetbalclub?”, zijn belangrijke vragen die nu gesteld worden. Lang niet alle clubs hebben de zaken goed geregeld voor hun vrouwelijke leden. Gelukkig bestaan er initiatieven zoals de Utrechtse Vrouwenvoetbal Academie (UVVA), waar meiden op prestatieniveau kunnen voetballen. Met een staf waar ook vrouwelijke rolmodellen rondlopen en samenwerkingen met clubs die achter het meidenvoetbal staan, biedt UVVA deze fanatieke voetbalsters een plek om zich te ontwikkelen.
Oprichter van UVVA, John Kaersenhout, heeft naast dit initiatief ook samen met Jan Reurings VTCO opgericht. Met als doel de posities van meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland te verbeteren. Dit doen zij niet door alleen naar de trainers of clubs in het algemeen te kijken, maar wordt er gefocust op het gehele organisatorische kader waar voetballende meiden mee te maken krijgen. “Je ziet dat bij heel veel verenigingen de aandacht voor meidenvoetbal nog niet optimaal is ingericht, we moeten die meiden daardoor helpen zodat ook zij zichtbaar worden”, aldus Kaersenhout.
In onderstaande reportage zie je hoe organisaties als UVVA en VTCO het verschil maken voor meiden op en rond het veld — en hoe zij werken aan een gelijkwaardige toekomst voor het vrouwenvoetbal