Hoge huurprijzen, weinig kamers

Hoge huurprijzen, weinig kamers

De huurprijzen in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest sinds 1993, blijkt uit recente cijfers. Vooral studenten hebben moeite om een betaalbare kamer te vinden. Door de combinatie van fors gestegen huurprijzen en een dalende studiefinanciering komen steeds meer jongeren in de knel.

Waar een kamer vroeger nog enigszins betaalbaar was, is het voor velen nu vrijwel onmogelijk om op zichzelf te wonen zonder flinke financiële steun van hun ouders of een bijbaan naast hun studie. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is de afgelopen jaren fors gestegen. In steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is het bijna onmogelijk om voor minder dan 700 euro per maand een kamer te vinden. Studenten die afhankelijk zijn van studiefinanciering merken dat deze niet meegroeit met de stijgende kosten. Waarin de tijdelijke verhoogde basisbeurs voor studenten weer naar beneden is gegaan zijn de huurprijzen niet gedaald maar juist gestegen.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijven jongeren dan ook steeds langer thuis wonen. Dit heeft niet alleen invloed op hun zelfstandigheid, maar kan ook een negatieve impact hebben op hun persoonlijke ontwikkeling. Veel jongeren geven aan dat ze het moeilijk vinden om zelfstandig te worden, omdat ze de kans missen om op jonge leeftijd op eigen benen te staan.

Woonexperts pleiten voor meer betaalbare studentenwoningen en een structurele oplossing voor de stijgende huurprijzen. Ook studentenorganisaties roepen op tot ingrijpen. “De hoge huren maken het voor studenten steeds moeilijker om te focussen op hun studie,” zegt een woordvoerder van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Er moet iets veranderen, want de huidige situatie is niet houdbaar.”

 

Voor een duidelijker oorzaak en gevolg perspectief kunt u hieronder luisteren naar onze verslaggeefster Sterre ter Voorde die het probleem bespreekt met woningmarkt expert Paul de Vries en Utrechtse studente Tinka van Eerden.

Over de auteur

Sterre ter Voorde

Ik ben Sterre, ik ben 19 jaar uit en woon in Utrecht. Sinds kort studeer ik met veel plezier aan de hogeschool Utrecht journalistiek. Ik heb vorig jaar 5 maanden in Cambridge Engels gestudeerd. Ook heb ik een paar jaar geleden stage gelopen bij het Parool in Amsterdam en ben ik daar erg geïnteresseerd geraakt in de misdaadjournalistiek. Momenteel ben ik in mijn hyperlocal Hilversum actief bezig met het maken van nieuwsberichten.