Deze week is het de Week tegen Zelfdoding, een belangrijk moment om stil te staan bij een zorgwekkende trend: steeds meer jongeren raken depressief. Onder jongeren tussen de 16 en 20 jaar oud is ruim 12% depressief en dat is een stijging van 2% ten opzichte van twee jaar terug. De druk op jongeren neemt toe door sociale media, prestatiedruk en de vaak hoge verwachtingen vanuit de maatschappij. Hierdoor belanden veel jongeren in een negatieve spiraal, met soms tragische gevolgen.
Het aantal zelfmoordpogingen onder jongeren stijgt al jaren en de coronapandemie heeft dit probleem verder verergerd. Isolatie, angst en onzekerheid hebben hun tol geëist, waardoor jongeren zich steeds vaker eenzaam en machteloos voelen. Depressie wordt steeds vaker gediagnosticeerd bij jongeren, en hoewel er steeds meer aandacht voor mentale gezondheid is, lijkt dit probleem nog niet af te nemen.
Een persoon die openlijk zijn ervaringen deelt, is Abbie Chalgoum, bekend als acteur, schrijver en spreker. Chalgoum worstelde met zichzelf en de wereld om hem heen, wat leidde tot twee zelfmoordpogingen. Zijn verhaal laat zien dat depressie niet altijd zichtbaar is, maar dat het wel diepe wonden slaat. Chalgoum overleefde zijn pogingen en spreekt nu openlijk over zijn ervaringen, in de hoop anderen te helpen. Hij wil de taboes rondom depressie en zelfmoord doorbreken en benadrukt hoe belangrijk het is om tijdig hulp te zoeken. Zijn boodschap is duidelijk: “Je hoeft het niet alleen te doen, er is altijd een weg terug, hoe donker het ook lijkt.”
In deze Week tegen Zelfdoding is het van cruciaal belang dat we blijven praten over mentale gezondheid, de signalen van depressie bij jongeren serieus nemen en steun bieden aan degenen die het nodig hebben. Het delen van verhalen, zoals dat van Chalgoum en ook van Ingrid Le-Meiners, kan levens redden.