Koken met restjes tijdens broodnodige Verspillingsvrije Week

Koken met restjes tijdens broodnodige Verspillingsvrije Week

Studenten van het Aeres College tijdens de workshop.

Ede – Deze week is het de Verspillingsvrije Week. De hele week staat in het teken van zo min mogelijk voedsel verspillen. Hiervoor worden verschillende activiteiten door het hele land georganiseerd. 

‘We verspillen ongeveer 34 kilo voedsel per persoon per jaar in Nederland. Als je dat wil visualiseren, dan komt dat neer op een file van vrachtwagens vol voedsel van Utrecht tot aan Barcelona’, aldus Gerrit de Boer van Regio Foodvalley. Voedselverspilling is vandaag de dag nog steeds een groot probleem. Daarom heeft stichting Samen Tegen Voedselverspilling de Verspillingsvrije Week in het leven geroepen. Dit jaar is alweer de zesde editie. Het is belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Al ons voedsel wordt geproduceerd, verwerkt, vervoerd, verpakt en bereid. Hiervoor zijn grondstoffen, arbeid en energie nodig. Wanneer voedsel wordt verspild, zijn deze investeringen voor niets geweest.

De hele week worden verschillende activiteiten door heel Nederland georganiseerd. Zo krijgen studenten die de opleiding Voeding en Leefstijl Adviseur in Ede volgen een workshop koken met restjes. ‘Zij krijgen verschillende producten die niet meer te verkopen zijn zoals worteltjes die moeilijk schoon te maken zijn, hele kleine uitjes en kaaskorsten’, vertelt Paula, de begeleidster van de workshop. ‘Daar maken de studenten soep van, frittata taartjes, een cake en pannenkoekjes.’ 

Naast buurtgenoten kwam ook wethouder Bram van der Beek de gerechtjes proeven. Hij vertelt dat consumenten moeten accepteren dat voedsel er niet allemaal zo mooi uit hoeft te zien. De smaak wordt niet anders als ergens een pitje in zit of als het een kleurverschilletje heeft. Zelfs Van der Beek doet inspiratie op. ‘Ik haal hier ook weer tips uit. De kok vertelde mij dat je met oud brood heel veel kunt doen. Zelf kende ik maar twee recepten, maar zij had nog veel meer ideeën.’ Paula vertelt dat brood het ingrediënt is dat het vaakst weggegooid wordt, maar waar inderdaad nog veel mee gedaan kan worden. ‘Met oud brood kan je broodpudding maken, croutons en nog veel meer, zodat je het brood niet hoeft weg te gooien.’ 

 

Beluister hier de audioreportage:

Over de auteur

Elles Nieuwenhuis

Elles Nieuwenhuis (Didam, 2004) is in het studiejaar 2023-2024 begonnen aan de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Haar omgeving attendeerde haar op deze studie, omdat Elles eigenwijs, nieuwsgierig, enorm vasthoudend en communicatief sterk is. Tijdens haar studie maakt ze wekelijkse nieuwsberichten, die vervolgens worden gepubliceerd op het web. Haar inspiratie voor de nieuwsberichten haalt ze uit gesprekken met mensen en door goed rond te kijken wat er gebeurt in de wereld om haar heen. Er gebeurt namelijk veel meer om je heen dan dat je op eerste gezicht zou denken. Haar toekomst ziet ze voor zich in de tekst journalistiek. Het lijkt haar enorm leuk om voor een tijdschrift te werken. De passie voor tijdschriften heeft ze al lang. Sinds kleins af aan vindt ze het leuk om tijdschriften te lezen. Niet alleen het lezen trekt haar aandacht, ook de vormgeving. Elles heeft een creatief brein en denkt veel toegevoegde waarde te hebben in de wereld van journalistiek.