Aantal tienermoeders in Nederland nog nooit zo laag geweest

Aantal tienermoeders in Nederland nog nooit zo laag geweest

Beeld ter illustratie via Pexels

Het aantal tienermoeders in Nederland is de afgelopen jaren sterk gedaald, met een indrukwekkende afname van 70 procent. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Hoewel deze cijfers positief zijn, waarschuwen hulpverleners en moeders dat er nog altijd een groep is die extra zorg en ondersteuning nodig heeft. Ondanks de dalende aantallen, zijn er namelijk nog steeds tienermoeders in Nederland.

Volgens het CBS werden er in 2010 werden nog 2.500 baby’s geboren bij tienermoeders in Nederland, terwijl dit aantal in 2022 is teruggelopen tot slechts 720. Deze daling wordt aan verschillende factoren toegeschreven. Een van de belangrijkste oorzaken is de verbeterde seksuele voorlichting op scholen en de bredere beschikbaarheid van anticonceptiemiddelen. Jongeren hebben nu sneller toegang tot betrouwbare informatie en middelen, waardoor ongewenste zwangerschappen steeds vaker voorkomen kunnen worden.

Daarnaast spelen maatschappelijke verschuivingen een belangrijke rol. De focus op onderwijs en carrière zorgt ervoor dat jongeren bewuster kiezen om hun studie af te maken en zich eerst te richten op hun persoonlijke ontwikkeling voordat ze overwegen kinderen te krijgen. Ook is de stigmatisering rondom tienermoeders afgenomen, waardoor jonge vrouwen die toch zwanger worden, betere ondersteuning ontvangen en deze ook durven te vragen.

Ondanks de dalende cijfers blijft het cruciaal om zorg en ondersteuning te bieden aan deze kwetsbare groep. Dit vraagt om blijvende aandacht, zodat jongeren die hulp nodig hebben, hier altijd toegang toe hebben. Want hoewel de situatie verbeterd is, zijn er nog steeds tienermoeders die zich in een moeilijke positie bevinden. Wat houdt het eigenlijk in om op jonge leeftijd moeder te worden? Waar kunnen tienermoeders terecht en wat moet er allemaal geregeld worden?

Redacteur Femke Vogels ging op pad om te onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het (tiener) moederschap.

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media!! In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring op mogen doen. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het doen van onderzoeken en het maken van merkanalyses. Ook heb ik veel praktijkgerichte onderdelen mogen beoefenen, zoals het maken van videos en fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school, maar ook hierbuiten veel mooie opdrachten mogen maken. Daardoor heb dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink kunnen ontwikkelen. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen én durf te doen. Ik hoop dit allemaal te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht.