Donald Duck krijgt nieuwe buur

Donald Duck krijgt nieuwe buur

De onthulling van de nieuwe buur in het Rijksmuseum | Foto: Samuel Faber

AMSTERDAM – Een unicum, voor het eerst bepalen de lezers van de Donald Duck wie het nieuwe personage wordt. Naast buurman Bolderbast wordt vandaag op 25 september in het Rijksmuseum onthuld wie aan de andere kant van Donald komt te wonen. 

De laatste keer dat er een nieuw personage in Duckstad kwam wonen was in 2016. Toen werd Rik, een jongetje in een rolstoel, toegevoegd als buurjongen van Kwik, Kwek en Kwak. Dit personage werd destijds bedacht door de redactie van het weekblad, deze keer is dat anders: de lezers mogen ideeën inzenden en uiteindelijk bepalen welk personage wordt toegevoegd.

In totaal zijn er 7400 inzendingen binnengekomen, daarvan selecteerde de redactie welke vijf de meeste potentie hadden om verhalen mee te maken en de beste interactie zouden hebben met Donald en Bolderbast. De vijf overgeblevene kandidaten zijn: Eva Hamerslag, Vlogger Lars, Ko Flamingo, Greetje Gluur en Odilia Rommelkwast. De uiteindelijke winnaar van deze vijf genomineerde wordt bepaald door de lezers, zij mogen op hun favoriet stemmen.

Het personage dat vandaag wordt verkozen tot nieuwe buur zal hoogstwaarschijnlijk ook zijn/haar debuut in het buitenland maken vertelt Ferdi Felderhof, hoofdredacteur van de Donald Duck. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een toegevoegd personage door andere landen wordt overgenomen: ‘Ik weet nog dat in mijn tijd Oona, een eend uit het stenen tijdperk, werd toegevoegd. Zij was door een Deense tekenaar bedacht.’ Vertelt Felderhof.

De onthulling van de nieuwe buur vindt plaats in het Rijksmuseum en dat is geen toeval. De familiemaand van het Rijksmuseum wordt tijdens de onthulling ingeluid. In deze maand worden in het Rijksmuseum speciale activiteiten in het Donald Duck-thema georganiseerd. Zo kun je op pad met de Jonge Woudlopers of je hersens laten kraken in het Willie Wortel Uitvinderslab, aldus de website van het Rijksmuseum.

 

Luister hier naar de reportage over de onthulling van de nieuwe buur, gemaakt door Samuel.

 

Over de auteur

samuel Faber

Samuel Faber (2002) komt uit Amsterdam en is student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de wereld om zich heen en de verhalen van anderen om die reden is hij ook begonnen aan de studie journalistiek. Samuel is op dit moment nog werkzaam als kok in een Amsterdams restaurant maar hoopt later buitenlandcorrespondent te worden in Mexico waar hij een maand heeft rondgereisd. Verder is Samuel een groot fan van films, hij kijkt en doet daar graag onderzoek naar. Mede dankzij deze interesse zou hij ook documentaires willen maken. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via samuel.faber@student.hu.nl