Factcheck: Haaruitval daadwerkelijk wisselend door het jaar heen

Factcheck: Haaruitval daadwerkelijk wisselend door het jaar heen

Bron: Flickr

Haaruitval is seizoensgebonden, dat staat in een artikel op de website van de Linda. Die uitspraak is onnauwkeurig. Het is namelijk niet zo dat in de winter het haar eerder uitvalt dan in de zomer. Wel klopt het dat het haar eerder uit kan vallen tussen wisselingen van seizoenen. 

 

Deze factcheck is geschreven op 25-09-2024 met de kennis van dat moment. 

 

Bewering:

Haaruitval is seizoensgebonden. 

 

Oordeel:

Onnauwkeurig 

 

Bron van de bewering

Op de website van de Linda is onlangs een bericht verschenen waarin wordt gezegd dat haaruitval seizoensgebonden is. In het artikel komt een dermatoloog aan het woord die het haaruitval verklaard door drie verschillende fases tijdens het haargroei. Verder wordt in het artikel meer mogelijke verklaringen gegeven en ook signalen waarbij je wel aan de bel moet trekken. 

De Linda is een populair blad, waardoor het een groot bereik heeft en het artikel vaak is gelezen.

 

Opmerkelijk

Het Amerikaanse ochtendprogramma Today heeft ook een artikel op hun website staan over dit onderwerp. Opmerkelijk is dat het artikel eind 2022 gepubliceerd is en wel erg veel lijkt op het artikel van Linda. In het artikel van de Linda zijn dezelfde quotes gebruikt als in het artikel op Today. Ook de voorgestelde producten om haarverlies tegen te gaan zijn op beide sites hetzelfde. Ik heb de schrijfster van het artikel benaderd en ze zegt dat zij inderdaad inspiratie heeft gehaald uit het artikel van Today. Today is ook genoemd tussen de bronnen onderaan het bericht, maar het lijkt erop dat de Linda zelf geen onderzoek heeft gedaan naar haaruitval. 

De dermatoloog die in het artikel voorbij komt is Dr. Angela Lamb. Dit is een dermatoloog uit New York. Zij is de directrice van de Westside Mount Sinai (medische kliniek). 

 

Onderzoek 

Er is wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar haargroei/verlies in verschillende seizoenen. Uit een onderzoek van Randall en Ebling is gebleken dat haargroei varieert gedurende het jaar. In maart groeien er veel nieuwe haren, terwijl in september de groei minimaal is. Dit haargroei/verlies voordoet zich op de hele hoofdhuid, in tegenstelling tot hormonaal of erfelijk haarverlies.

Nederlandse arts E. Plinck schrijft op zijn website het volgende: ‘Tijdens de wisseling van het seizoen valt het haar iets meer uit dan anders. Dit is volkomen normaal. Tijdens deze ‘rui periode’ is het verstandig uw haar extra goed te verzorgen, gebruik hiervoor natuurlijke haarproducten zonder chemische toevoegingen. Ook het innemen van de juiste vitaminen ondersteunt uw natuurlijke haargroeicyclus.’

 

Haaronderzoekscentrum

Na gesproken te hebben met het Haaronderzoekscentrum, komt de informatie die zij vertellen precies overeen met de informatie van Drs E. Plinck. Volgens het Haaronderzoekscentrum is haaruitval inderdaad wisselend door het jaar heen. Het is niet per se dat in de winter het haar eerder uitvalt dan in de zomer, maar het ligt aan de seizoenswisselingen. Het gaat dan om de wisseling van zomer naar winter en van winter naar zomer. Haaruitval is dus niet direct gebonden aan een bepaald seizoen. Volgens hen eet je dan anders en krijg je daarom andere vitaminen binnen, daar moet je lichaam dan aan wennen. Dit is alleen zo voor mensen die daar gevoelig voor zijn, dus zeker niet voor iedereen. Als tip om haaruitval tegen te gaan geven ook zij het advies om extra vitaminen te nemen. Vooral D3 gecombineerd met K2 en B12 kan helpen. Er zijn ook factoren die het proces van het haaruitval juist versnellen. Één van die factoren is het gebruik van anabolen. Sporters die flink aan het spuiten zijn in de sportschool hebben een grotere kans op haaruitval. Iedereen heeft last van haaruitval, dat is volkomen normaal. Pas bij uitval van meer dan honderd haartjes per dag moet je aan de bel trekken. 

 

Conclusie

Haaruitval is inderdaad wisselend door de seizoenen heen. Maar het is niet zo dat je in de winter meer uitval hebt dan in de zomer. Wel heb je meer haaruitval tussen de wisselingen van deze seizoenen. Dit geldt niet voor iedereen, de een is hier gevoeliger voor dan de ander. Om je haar meer te beschermen kan je extra vitaminen D3, K2 en B12 slikken. 

Over de auteur

Elles Nieuwenhuis

Elles Nieuwenhuis (Didam, 2004) is in het studiejaar 2023-2024 begonnen aan de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Haar omgeving attendeerde haar op deze studie, omdat Elles eigenwijs, nieuwsgierig, enorm vasthoudend en communicatief sterk is. Tijdens haar studie maakt ze wekelijkse nieuwsberichten, die vervolgens worden gepubliceerd op het web. Haar inspiratie voor de nieuwsberichten haalt ze uit gesprekken met mensen en door goed rond te kijken wat er gebeurt in de wereld om haar heen. Er gebeurt namelijk veel meer om je heen dan dat je op eerste gezicht zou denken. Haar toekomst ziet ze voor zich in de tekst journalistiek. Het lijkt haar enorm leuk om voor een tijdschrift te werken. De passie voor tijdschriften heeft ze al lang. Sinds kleins af aan vindt ze het leuk om tijdschriften te lezen. Niet alleen het lezen trekt haar aandacht, ook de vormgeving. Elles heeft een creatief brein en denkt veel toegevoegde waarde te hebben in de wereld van journalistiek.