Meta verbiedt Russische staatsmedia op al hun platforms

Meta verbiedt Russische staatsmedia op al hun platforms

het Amerikaanse bedrijf Meta.

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft besloten om Russische mediakanalen zoals RT (Russia Today) van hun platforms te verwijderen. In 2016 probeerde Meta de Russische invloed op sociale media al te verminderen, maar nu hebben ze het echt verboden. Dit komt doordat Meta en Amerikaanse autoriteiten beschuldigingen hebben dat deze kanalen desinformatie verspreiden en online discussies proberen te beïnvloeden. 

Meta is niet de enige die beschuldigingen heeft over de Russische staatsmedia. Ook de VS, Canada en Groot-Brittannië beschuldigen RT ervan als een verlengstuk van de Russische inlichtingendiensten te functioneren. Ze hebben sancties opgelegd om te voorkomen dat Rusland geld krijgt voor desinformatiecampagnes. Onlangs zijn twee medewerkers van RT aangeklaagd omdat ze bijna $9,7 miljoen naar Amerikaanse podcasters hebben gestuurd om Kremlin-propaganda te verspreiden en zo het democratische proces in de VS te ondermijnen.  

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft verklaard dat RT betrokken is bij geheime operaties en heeft andere landen opgeroepen om deze activiteiten als spionage te beschouwen. Rusland maakt gebruik van verschillende strategieën, waaronder cyberaanvallen en het verspreiden van nepnieuws, om invloed uit te oefenen. Dit doen ze vooral met het oog op de Amerikaanse verkiezingen van 2024.  

Sociale media spelen een belangrijke rol in deze campagnes. Tijdens de verkiezingen van 2016 werden Facebook en Instagram gebruikt om nepaccounts te creëren en divisieve advertenties te verspreiden. Ondanks de inspanningen van Meta om desinformatie tegen te gaan, blijft het een uitdaging. 

Bovendien helpen websites zoals Man Stuff News om blokkades van RT te omzeilen door hun inhoud te delen zonder de bron te vermelden. Dit toont aan dat Russische propaganda zelfs zonder directe toegang tot platforms kan worden verspreid, wat grote gevolgen heeft voor democratische processen wereldwijd. 

Wilt u meer weten over de situatie in Amerika en wat voor invloed dit op jongeren heeft? Luister dan de audio-reportage gemaakt door dagmar van Hoogstraten.   

Over de auteur

Dagmar van Hoogstraten

Dagmar van Hoogstraten (2006) is een journaliste in opleiding en schrijft bij SVJ Media. Ze is geboren en getogen in Den Haag en ze studeert nu in Utrecht. Op dit moment werkt ze bij de ijssalon. In haar vrije tijd spreekt ze vaak af met vriendinnen en speelt ze hockey. Ze is een nieuwsgierig, kritisch, gepassioneerd, gezellig, gemotiveerd en sociaal persoon. Ze houdt ervan om voor rechtvaardiging te zorgen. Later zou ze graag bij de radio of televisie willen werken.