Wereld Toerisme Dag: Wat kan er veranderen in Amsterdam?

Wereld Toerisme Dag: Wat kan er veranderen in Amsterdam?

Op Wereld Toerisme Dag staan we stil bij hoe toerisme bijdraagt ​​aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling. In Amsterdam blijft toerisme zeer prominent onder de aandacht door de hoge populariteit. Dat gaat niet bij iedereen ter harte en daarom zijn er volgens hen zeker verbeterpunten.

 

Een belangrijk verbeterpunt is volgens Walter Jonker, recreatie-expert, een tekort aan belangenbehartiging vanuit de politiek. Nu is er deze week een Raad opgericht waarin overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen samenwerken aan ruimte voor recreatie en brede welvaart. ‘Ik geloof dat de recreatiesector binnen de politiek slecht vertegenwoordigd is’. Met een betere integrale aanpak als doel is de raad opgericht. ‘Het geluid en de belangen van de recreatiesector kan beter meegenomen worden in de besluitvorming van de minister’.

 

Mogelijke oplossingen

Naast een nieuwe Raad voor betere besluitvorming zijn er meer ideeën die dit jaar mogelijk uitgevoerd kunnen worden volgens Jonker en bewoners. ‘Plekken waar veel toeristen komen, daar kan men ook gebieden voor aanleggen’, vertelt Jonker. Chris Verhoeven, bewoner in de Jordaan, is blij met de maatregelen die de gemeente al getroffen heeft. ‘Ik ben wel tevreden met de maatregel tegen openbaar drinken en dat de gemeente het wietgebruik proberen in te dammen’. Verhoeven vindt namelijk dat dat geen toerisme is. ‘Ik vind het jammer dat dat geassocieerd wordt met toerisme. Toerisme is meer dat je van de mooie stad wil genieten en musea wilt bezoeken’. Handhaving kan naar haar mening strakker. Voor overtoerisme is een quotum misschien goed, zoals in Venetië. Zo blijft Amsterdam bewoonbaar’.

 

Luister hieronder naar de audioreportage van Vika van Lenteren over de sfeer rond toerisme in Amsterdam.

Over de auteur

Vika van Lenteren

Vika van Lenteren (2005) studeert journalistiek aan de HU. Van foetus af aan heeft ze haar doel al gevonden: mensen fascineren en onthutsen door middel van humor en absurdisme. Stappen richting deze ambitie zijn gezet door een filmopleiding te volgen, waarin alle dimensies rond mediaal verhalen vertellen aan bod kwamen. Ze mocht het zelfs even praktiseren, door in de Nederlandse filmwereld stage te lopen bij een productiemaatschappij. Maar toch is ze het liefst druk met kunst en sociaal-filosofische dilemma's, zoals ze op de kunstacademie in Den Haag geleerd heeft. Want hoe maak je van een concept een origineel verhaal? Met een oneindige en oprechte interesse in aardsverschuivende thema's vertelt ze je een verhaal. Onrecht is haar onuitputtelijke brandstof, waardoor ze in de toekomst onderwerpen tot diep in de aardmantel zal doorgronden.