Femicide aanpakken: herken de rode vlaggen

Femicide aanpakken: herken de rode vlaggen

Screenshot

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland jaarlijks meer dan veertig vrouwen worden omgebracht vanwege hun gender. Het gaat dan om femicide: vrouwen die van het leven beroofd worden door een (ex)-partner omdat zij, bijvoorbeeld, besluiten om uit de relatie te stappen of te gaan scheiden. Een keuze die resulteert in een fatale afloop, maar voorafgaand aan deze afloop gaat er vaak al veel mis. 

 

In het geval van femicide speelt er dus al ontzettend veel binnen een relatie. Vaak begint de relatie heel intens. “Er wordt bijvoorbeeld heel snel overgegaan op samenwonen of het krijgen van kinderen, veel sneller dan je normaliter ziet”, aldus Yves Wolbers, Medewerker Veilig Thuis Utrecht. Volgens Wolbers verandert het gedrag van de partner zodra de relatie begint, die wordt dan bijvoorbeeld heel dwangmatig. “We spreken dan van intiem terreur en dat betekent dat je als partner jouw vrouw helemaal in de gaten wilt houden.” De partner houdt dus alles in de gaten wat de vrouw doet. Dit kan gaan van het kijken in de telefoon naar het bijhouden van haar locatie.

 

Als we kijken naar het gedrag van het slachtoffer, dan zijn daar ook signalen te herkennen. Volgens Wolbers raakt een vrouw in zo’n situatie erg afhankelijk van haar partner. Door de controle die wordt uitgeoefend op het slachtoffer, raken vrouwen steeds verder geïsoleerd van hun eigen netwerk. Vervolgens kan er ook geweld bij komen kijken. “Dit kan gaan van schelden en slaan, naar wurging”, aldus Wolbers. Dat zijn volgens Wolbers duidelijke signalen dat er sprake is van hoog risico. 

 

Meer over dit onderwerp horen? In de radio-uitzending hebben we gesproken met Wim Hertgers, nabestaande van een slachtoffer van femicide en Yves Wolbers over de preventie van femicide.

 

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 19 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk dat mensenrechten wereldwijd gewaarborgd worden en hoop ik dan ook mijn journalistieke carrière voort te zetten bij organisaties als Amnesty International of Unicef. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires of diepgaande interviews. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen helpen en belangrijke zaken aan het licht te brengen. Toch zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat ik terecht kom bij de televisie, aangezien dit ook een doel voor mij is. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om met behulp van humor belangrijke thema's aan de kaart te brengen. Voor mij zijn de programma's Even tot hier en De Avondshow met Arjen Lubach hier grote voorbeelden in. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de Journalistiek mensen een stem kan geven en op deze manier de wereld een stukje beter kan maken.