Overstromingen in Centraal-Europa: Limburg is nog niet veilig sinds de ramp van ‘21

Overstromingen in Centraal-Europa: Limburg is nog niet veilig sinds de ramp van ‘21

Foto: Water-Stop-NU

Vier dagen lang regende het in Centraal-Europa toen Storm Boris boven het continent zweefde. De overstromingen die volgden eisten het leven van minimaal 24 mensen, tien duizenden moesten hun huis verlaten en de schade loopt op in de miljarden. De regenval was de zwaarste ooit gemeten in het gebied.  

Storm Boris bracht noodweer vanaf Roemenië naar onder meer Hongarije, Oostenrijk, Polen, Duitsland, Tsjechië en Italië. De problemen werden vervolgens flink verergerd doordat de storm op dezelfde plek bleef hangen boven deze landen. Door het hele gebied vielen buien met meer dan 200 mm water, wat in Nederland ongeveer gelijk staat aan een half jaar regen, vertelt expert overstromingsrisico’s Jaap Kwadijk aan EenVandaag.

Door klimaatverandering is de kans op overstromingen in Centraal-Europa verdubbeld. Dat concludeerde onderzoekerscollectief World Weather Attribution deze week, een organisatie waar ook het KNMI bij is aangesloten. Onderzoekers die het noodweer analyseerden waarschuwen dat overstromingen alleen maar meer verwoestend zullen worden als gevolg van de opwarming van de aarde.

In de zomer van 2021 kreeg ook Limburg het zwaar te verduren, maar die storm was anders dan Boris, volgens het KNMI. In Limburg viel toen in 48 uur tijd meer dan 100 mm regen, in de Ardennen zelfs meer dan 150 mm. Bij Boris viel verspreid over een hele week meer dan 200 mm regen en op sommige plaatsen zelfs meer dan 400 mm.

Dat het ook in Nederland dagenlang extreem veel kan regenen weten ze in Zuid-Limburg als geen ander. De storm van 2021 is in het plaatsje Bunde in de monding van rivier de Geul nog niet vergeten, vertelt Paul Neering namens bewonersvereniging Water-Stop-Nu. ‘De beelden uit Centraal-Europa brengen weer angstige herinneringen naar boven. Dat mensen hun huis moesten verlaten zonder te weten hoe erg het nog gaat worden.’

Onze redacteur Chris Bond ging met Paul Neering op pad in het gebied waar rivier de Geul in 2021 buiten z’n oevers trad. Ook sprak hij Marco Luijten van Waterschap Limburg en vroeg hem naar of Limburg wel klaar is voor een volgende storm.

Over de auteur

Chris Bond

Chris Bond (Volendam, 2006) studeert aan de School van Journalistiek in Utrecht. Al van jongs af aan zit hij nieuwsgierig voor de buis om het Acht uur Journaal te volgen. Als fan van journalisten als Thomas Erdbrink en Johnny Harris begon hij in 2022 aan zijn eigen journalistieke carrière bij weekblad Nieuw-Volendam. Daar schrijft hij als freelance journalist over uiteenlopende onderwerpen. Het meeste dat hij bij deze lokale redactie waardeerde was de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en naar hun verhalen te luisteren. Nu (2023) werkt hij aan multi-mediale producties in Utrecht-Zuid waarin hij lokaal nieuws aan het licht brengt.