Factcheck: Ja, 1 op de 4 verzuimdagen wordt veroorzaakt door stressklachten
Bart Heederik
26-09-2024, 12:05
Deze factcheck is geschreven op 26-09-2024 met de kennis van dat moment.
ArboNed, Nederlandse arbodienstverlener, claimt in een artikel op Nu.nl dat inmiddels één op de vier verzuimdagen komt door stressklachten. Dit blijkt uit data die zij hebben verzameld. 24% van de verzuimdagen komt door stressklachten zoals spanning, overspanning en burn-outs meldt ArboNed in een van hun rapporten.
Op dinsdag 24 september publiceerde Nu.nl een artikel over ziekteverzuim als het gevolg van stress. Hierin zegt ArboNed: “Hoewel er verschillende oorzaken zijn, wordt één op de vier verzuimdagen veroorzaakt door stressklachten.’ ArboNed wil hiermee duidelijk maken dat het stressgehalte bij werknemers zo hoog is dat dat resulteert in veel ziekmeldingen.
ArboNed publiceert regelmatig analyses en rapporten van ziekteverzuim, waarbij ze trends en oorzaken in kaart brengen. Volgens hun rapporten heeft de stijging van stressgerelateerd verzuim zich de afgelopen jaren doorgezet, en vooral in de nasleep van de COVID-19-pandemie is er een duidelijke toename waargenomen. In hun meest recente rapport rapporteren zij dat stressklachten verantwoordelijk zijn voor 24% van alle verzuimdagen.
Verificatie van de cijfers
Claudia Sedney, woordvoerder van ArboNed, vertelt dat de cijfers van ArboNed wel degelijk kloppen. “Ondanks dat één op de vier heel veel lijkt, klopt dit toch echt.” ArboNed heeft van ongeveer 1 miljoen mensen zicht op het aantal ziektemeldingen en de reden daarvoor. “Bedrijfsartsen geven door wie er ziek is en wat de reden daarvoor is, dit noteren wij en aan die hand hebben wij van circa 1 miljoen mensen data daarover”, zegt ze. Uit deze data blijkt van 2023 dat 24% van de verzuimdagen komt door stressklachten. Volgens Sedney zijn hun cijfers zo grootschalig, dat het representatief is voor het geheel van Nederland.
Andere cijfers
Ook het TNO en het CBS bevestigen soortgelijke cijfers. Volgens hun rapporten zijn psychische klachten, waaronder stress, verantwoordelijk voor een groot deel van het verzuim. Het TNO schat zelfs dat ongeveer 35% van het langdurige ziekteverzuim hierdoor wordt veroorzaakt. Daarnaast geeft ook het CBS aan dat werkgerelateerde stress een van de belangrijkste oorzaken is van verzuim, maar hun specifieke cijfers over het aandeel van verzuimdagen door stress zijn vaak wat ruimer gedefinieerd.
Toenemende stressklachten
Dat het aantal verzuimdagen door stressklachten zo hoog ligt, is volgens bedrijfspsycholoog Natasha Vreede niks om vanop te kijken. De meest voornamelijke reden volgens haar is dat mensen sinds de COVID-19-pandemie, meer durven uit te spreken dat ze last hebben van enorme stress. “Het is niet zo dat er voor de COVID-19-pandemie minder stress werd ervaren door werknemers, maar voor de pandemie werd het gezien als een soort taboe.” Ook vertelt Vreede dat vooral externe factoren een rol spelen bij het hoge stressgehalte onder werknemers. “Mensen hebben tegenwoordig zoveel last van fomo en willen overal aan meedoen, hierdoor nemen ze te weinig tijd voor zichzelf om echt uit te rusten.” Mensen nemen na een lange dag werken geen rust en gaat dit zich na lange tijd opstapelen tot overspanning of zelfs tot een burn-out. Daarnaast legt het nog meer druk op werknemers wanneer andere werknemers uitvallen en ze daardoor meer taken op zich moeten nemen.
Conclusie
We kunnen na aanleiding van de onderzoeken concluderen dat de bewering dat één op de vier verzuimdagen te wijten is aan stressklachten correct is. Door vooral externe factoren is het percentage stressgehalte onder werknemers gestegen waardoor het aantal verzuimdagen door stressklachten nu op één op de vier zit.
De uitdaging voor de toekomst zal zijn om ervoor te zorgen dat het stressgehalte onder werknemers omlaag gaat. Dit omdat het hoge gehalte stress grote invloed heeft en kan hebben op de maatschappij.