Zes Overlevingsstrategieën: Hoe Vlinders de Winter Doorstaan

Zes Overlevingsstrategieën: Hoe Vlinders de Winter Doorstaan

Het gaat niet goed met de vlinder in Nederland, volgens gegevens van Meetnet Vlinders is het aantal dagvlinders sinds 1992 per soort met 53 procent afgenomen en zeker in deze tijd zijn er weinig te vinden. De winter komt er namelijk aan en dat betekent dat de vlinders moeten overwinteren. Maar hoe pakken de dag- en nachtvlinders dit aan?  

 

Hiervoor heeft de vlinder zes verschillende strategieën zegt Pascal Huybers, vlinderspecialist van de vlinder- en libellewerkgroep ‘t Gooi. “De eerste strategie is overwinteren echt als vlinder, zoals de dagpauwoog die je nu in de tuinen ziet dat doet, je kan die dan vinden in de schuur, of onder de dakpannen. En dan in het voorjaar als het een paar dagen wat warmer is, komt die weer tevoorschijn en gaat die zich als het goed is voortplanten en eitjes leggen.”

 

De tweede strategie is als eitje. Die eitjes worden dan nu of een maand geleden door vlinders op een takje gelegd en blijven een eitje tot het voorjaar er weer is. Als het voorjaar dan is aangebroken, komt de rups uit het eitje en vervolgt de levenscyclus. Dan heb je nog twee andere manieren vertelt Huybers. “Er zijn vlinders die als rups overwinteren. Zij laten zich in de grond vallen of verstoppen zich in de boom. En ook als pop overwinteren sommige vlinders, zoals de koninginnenpage”, vertelt Huybers. Allebei deze vlinders komen in het voorjaar weer tevoorschijn.

 

De vijfde strategie is uniek, want die wordt maar door een paar vlindersoorten toegepast, vlinders die in de winter gewoon vliegen. “Sommige nachtvlindersoorten kun je in november en december zien. Er is dan niks te eten, er is namelijk geen nectar, dus die leven maar enkele dagen. Ze komen tevoorschijn, planten zich voort, leggen een eitje en klaar. Die hebben dus een heel kort leven”, aldus Pascal Huybers.

 

Als laatste heb je nog de trekvlinder, een speciale categorie volgens Huybers. “Net als vogels gaan die helemaal naar het zuiden, zoals Zuid-Europa of Noord-Afrika, verpoppen zich daar, hebben daar weer een nieuwe cyclus en komen dan ook, net als de meesten, in het voorjaar weer terug.”

Benieuwd hoe het in deze tijd gaat met de vlinder en waarom vlinders belangrijk zijn? Kijk dan de reportage waarin Wouter Koopman, manager van een vlinderkas en Pascal Huybers, vlinderspecialist vertellen over de vlinder.

 

Over de auteur

Jacob Valk

Ik ben Jacob en ik studeer journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben achttien jaar en ik houd me graag bezig met het lokale nieuws, vaak nieuws uit mijn eigen dorp. Ook doe ik in het dagelijks leven veel aan sport en probeer ik daarom af en toe een productie te maken over sport.