Veel verhuurders vragen meer huur dan toegestaan

Veel verhuurders vragen meer huur dan toegestaan

Als jij vermoedt dat je te veel huur betaalt, blijkt het vaak te lonen om naar de Huurcommissie te stappen. In zo’n vier op de vijf gevallen krijgt de huurder volledig gelijk, blijkt uit cijfers die het ANP opvroeg bij de Huurcommissie. Veel mensen kennen echter hun rechten niet of zijn te bang om actie te ondernemen. Het gaat daarom nog op veel plekken fout, maar waar ligt dat nou aan?

Al jaren is er een grote woningnood in Nederland en huurprijzen blijven maar stijgen, maar vraag en aanbod zijn niet de enige factoren die op de woningmarkt spelen. Er zijn wetten en regels om vooral huurders te beschermen. Deze moet je als huurder wel zelf handhaven, want vanuit de overheid wordt dit maar in beperkte mate gedaan. ‘Er heerst een illusie dat verhuurders veel macht hebben. In werkelijkheid zijn mensen gewoon bang en kennen ze hun rechten niet. Dat maakt het probleem. De kracht en de wetten om jezelf te beschermen zijn er al’, vertelt Shane White, eigenaar van Rent Buster NL, een bedrijf wat mensen vrijwillig helpt in het proces bij de Huurcommissie.

In de praktijk lijkt het erop dat mensen, vooral studenten, al lang blij zijn wanneer ze een huis kunnen vinden en ze schrikken dan niet eens meer van de hoge huurprijs, maar dat zou wel mogen in veel gevallen. Slechts bij 10% van de zaken bij de Huurcommissie kreeg de verhuurder volledig gelijk en bij het ruime merendeel dus de huurder. Soms had zowel huurder als verhuurder gelijk.

Nu zijn er veel mensen die het scheef vinden dat de huurder de verhuurder moet controleren. Zij willen een actievere rol van de overheid, zodat het probleem wordt voorkomen in plaats van opgelost. Shane vindt het echter prima geregeld en noemt het een ‘onderwijsprobleem en geen juridisch probleem’. Hij denkt dat de onwetendheid onder huurders de verhuurders vrijheid geeft om te doen wat ze willen. Wel vindt hij dat verhuurders die de regels breken, of bijvoorbeeld huurders intimideren, zwaarder gestraft moeten worden.

Los van het onderliggende probleem, kijken we eerst naar jouw eventuele situatie als hurende student.

Over de auteur

Sophie Manusov

Ik ben Sophie Manusov, tweedejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik ben 20 jaar, kom oorspronkelijk uit Haarlem, maar ben nu gelukkig inwoner van de mooiste stad van Nederland: Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij radio, zelf op onderzoek gaan en het schrijven van tekst. In de toekomst zie ik mezelf als documentairemaker. Ik ben doelgericht, enthousiast en een goede planner. Naast het maken van documentaires wil ik voorlopig blijven (hiphop) dansen, padellen en werken in de horeca. Mocht je me willen bereiken dan kan dit op sophiemanusov@gmail.com.