Factcheck: Als er blokkades op de A12 zijn, rijd je daar niet met nog geen minuut vertraging langs

Factcheck: Als er blokkades op de A12 zijn, rijd je daar niet met nog geen minuut vertraging langs

 

Als wij op die A12 gaan zitten dan rijd je daar met nog geen minuutje vertraging er langs, dit zei Extinction Rebellion woordvoerder Puk van Noort in een radio-uitzending van Studio Vrijdag op vrijdag 13 september. Die uitspraak is niet juist.

Deze factcheck is geschreven op 03-10-2024 met de kennis van dat moment

 

Bewering:

Als er blokkades op de A12 dan rijd je daar met nog geen minuutje vertraging langs

Oordeel:

Niet juist

 

Bron van de bewering

 

In een radio-uitzending van Studio Vrijdag van drie weken terug zei Extinction Rebellion woordvoerder Puk van Noort dat als er blokkades op de A12 zijn je daar met nog geen minuutje vertraging langs rijd. De presentatoren zijn hier tijdens de uitzending niet verder op ingegaan.

Hoewel Studio Vrijdag niet een groot medium is en deze uitspraak dus hoogstwaarschijnlijk weinig mensen heeft bereikt, is Puk van Noort wel een woordvoerder van XR. Wat zij hier heeft gezegd kan zij ook zeggen in grotere mediums, mits zij door hen wordt uitgenodigd. Zij heeft ook gestaan in een artikel van het Algemeen Dagblad en schreef een opiniestuk voor het Parool, zij heeft dus wel een bereik.

 

Omleidingen

 

Wanneer Extinction Rebellion gaat protesteren op de A12 gaan zij meestal het uiteinde van de Utrechtsebaan op, dit is een verlengstuk van de A12. Als er door XR gedreigd wordt dat er een blokkade komt in Den Haag, dan wordt er door Rijkswaterstaat vanaf het knooppunt Prins Clausplein (A4/A12), een omleiding ingesteld. Meestal doen ze dit via de Noordelijke Randweg (A4/N14). ‘Daarmee willen zij files voorkomen en dat het onderliggend wegennet in Den Haag en Voorburg te veel wordt belast met verkeer’, zegt Arnoud Broekhuis, manager ANWB Verkeersinformatie.

 

De omleiding waar Broekhuis het over heeft zit zo. Als er via de Utrechtsebaan vanuit knooppunt Prins Clausplein naar de Zuid Hollandlaan in Den Haag gereden kan worden, is dit 5,4 kilometer en duurt dit acht minuten. Als de A12 wordt geblokkeerd moeten mensen via de A4 Leidschendam/Noordelijke randweg omrijden, en is dit een weg van 13,9 kilometer. Dit duurt twintig minuten en is dus twaalf minuten langer dan via de Utrechtsebaan. Een andere omleiding die Broekhuis aangeeft is via het A4 knooppunt Ypenburg/Rotterdamsebaan. Als je via deze manier vanuit knooppunt Prins Clausplein naar de Zuid Hollandlijn wil gaan, duurt dit 15 minuten en is het een route van 11.4 kilometer.

 

Niet noemenswaardig

 

Na contact opgenomen te hebben met Puk van Noort over haar uitspraak, vertelt zij dat de ANWB en andere diensten die de vertraging en de verkeersdrukte in de gaten houden geen noemenswaardige vertraging aan hebben kunnen tonen. Ook legt ze uit waarom ze de uitspraak in de uitzending zei: ‘Tijdens de demonstraties houden wij altijd de ventweg vrij, negentig procent van het verkeer kan daar gebruik van maken. Ook is afslag twee makkelijk te bereiken via het tunneltje bij de laan van Reagan en Gorbatsjov’. Volgens haar zijn er dus nog veel mogelijke andere opties die niet geblokkeerd zijn en zou de vertraging dus mee moeten vallen. Dit is in lijn met een artikel van NU.nl van een jaar geleden waarin werd gezegd dat de klimaatprotesten van XR op dat moment nog weinig invloed hadden gehad op het verkeer.

 

Conclusie:

De uitspraak van Puk van Noort dat mensen met minder dan een minuutje vertraging er langs rijden is niet correct. Het is wel zo dat de vertraging die door mensen wordt opgelopen niet als noemenswaardig wordt bevonden door de ANWB en andere diensten, maar dat het slechts een minuutje vertraging oplevert is te haastig beoordeeld.

Over de auteur

Jacob Valk

Ik ben Jacob en ik studeer journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben achttien jaar en ik houd me graag bezig met het lokale nieuws, vaak nieuws uit mijn eigen dorp. Ook doe ik in het dagelijks leven veel aan sport en probeer ik daarom af en toe een productie te maken over sport.