Explainer: Het verband tussen het conflict in Libanon en Palestina

Explainer: Het verband tussen het conflict in Libanon en Palestina

Beeld: ANP Graphics

Hezbollah is een door Iran opgerichte, Libanese, sjiitische, militante en politieke organisatie. Sinds het ontstaan in 1982, tijdens de Libanese burgeroorlog, spelen zij een centrale rol in Libanon. Hezbollah begon als een verzetsbeweging tegen de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon.

Met steun van Iran, dat in 1979 een sjiitische islamitische revolutie had doorgemaakt, werd Hezbollah al snel de dominante militaire macht in Libanon. Iran gebruikte de nieuwe beweging om de Israëlische invloed te verzwakken. Dit maakte de organisatie tot een door Iran gesteunde sjiitische militante groep, gemaakt om te vechten tegen Israël.

Na het einde van de Libanese burgeroorlog in 1990 was het land politiek verdeeld en instabiel. Hezbollah gebruikte deze instabiliteit en nam controle over een gedeelte van Libanon door het zwakke centrale gezag van de Libanese regering, met name in het zuiden en noordoosten van het land. De organisatie bood niet alleen militaire weerstand tegen Israël, maar ook sociale voorzieningen aan de sjiitische gemeenschap, in de vorm van bijvoorbeeld ziekenhuizen en supermarkten. De guerrilla- oorlog die ze voerde met Israël in Zuid-Libanon zorgde er uiteindelijk voor dat Israël zich in 2000 terugtrok. Dit gaf Hezbollah veel aanzien en populariteit binnen Libanon.

Sinds 2005 is Hezbollah actief betrokken bij de Libanese politiek en maakt deel uit van elke regering. In de oorlog van 2006 verdreef Hezbollah wederom een Israëlische bezettingsmacht. Bij de laatste verkiezingen waren ze de grootste partij. Inmiddels is hun steun van de burgers afgenomen.

Hezbollah heeft zich gelieerd aan Hamas wat ervoor zorgt dat de conflicten in Libanon en Palestina met elkaar verbonden zijn. Bekijk hieronder de explainer waarin deze band verder wordt uitgelegd.

Over de auteur

Luc de Vrije

Luc de Vrije (1998) heeft een diepe interesse voor maatschappelijke kwesties en onderbuikgevoelens. Als vaste vragensteller voor Studio Vrijdag gaat hij door het hele land op pad. Bewapend met een scherpe nieuwsgierigheid voert hij goede gesprekken onder het topje van de ijsberg en brengt zo het gevoel achter de actualiteiten in kaart. Hij schrijft persoonlijke rubrieken, neemt interviews op en maakt in samenwerking producties met meerdere invalshoeken voor verschillende vormen van media. Luc studeert aan de Hogeschool van Journalistiek en werkt in een redactie die over uiteenlopende onderwerpen interviewen en schrijven. Zo informeert, opinieert en zorgt hij, samen met zijn collega's, voor betrouwbaar nieuws en verhalen die het verdienen om verteld te worden. Vragen, opmerkingen, nieuws of iets anders te melden? Neem gerust contact op per e-mail: lucdevrije@gmail.com