#metoo en Puff Diddy; waar is de impact gebleven?

#metoo en Puff Diddy; waar is de impact gebleven?

Bron: Pexels

Intimidatie, mishandeling, verkrachting, en nog vele andere aantijgingen worden er momenteel tegen de rapper Puff Diddy (Sean Combs) ingediend bij het gerechtshof van New York City. Op X stromen nieuwe posts binnen met de #metoo, maar de hashtag staat niet tussen de laatste trends (10-10-2024). Welke impact heeft de hashtag nog op de blik van de Amerikanen tegenover deze beroemdheden?

 

Het is inmiddels 7 jaar geleden dat de #metoo beweging begon toen actrice Alyssa Milano de term gebruikte met het delen van berichten over de Harvey Weinstein zaak. De beweging, die door Tarana Burke haar naam kreeg, explodeerde vervolgens op Facebook. Vrouwen deelden massaal hun verhalen, en brachten een nieuw sociaal netwerk in leven, waar zij elkaar konden vinden en ondersteunen. Wereldwijd deelde iedereen de berichten met de befaamde hashtag, en leefde zij via sociale mediums met de slachtoffers mee. Nu de rapper Puff Diddy onder vuur ligt voor verschillende aanklachten van o.a. verkrachting en mishandeling, lijkt deze beweging toch kleiner dan zij voorheen was.

 

Op het vijf jaar bestaan van de hashtag werd er gekeken naar de impact van de sociale trend. Bieke Purnelle, journalist voor de Correspondent, schreef een artikel waarin ze inging op de winst van de hashtag, maar ook de backlash. Zo bracht het de vrouwen inderdaad beter bij elkaar, maar werd er te weinig verdieping gegeven aan de hashtag. “Ik denk dat de impact van de getroffenen duidelijk moet worden gemaakt”, aldus Stijn Schenk, educatief schrijver/beeldproducent voor Samen helen en Slachtofferhulp, “…en daarna moet er ruimte komen voor de overtreders. Iedereen heeft wel is iets gedaan wat niet leuk is, en dan zeggen mannen en vrouwen ‘nee ik niet’, maar heb je wel eens met je partner gevreeën die eigenlijk niet zoveel zin had? Maar is dat nou echt voelend geweest?”.

 

De zaak tegen Puff Diddy is nu de tweede grote zaak in de muziekwereld waar de #metoo bij wordt gebruikt. R. Kelly werd eerder al veroordeeld tot een 30 jaar gevangenis straf. In een artikel van de Prestige vertelt de Caroline Heldman dat het ‘rockster’ imago slachtoffers sneller tegenhoudt van aangifte doen, omdat ze ‘het slechte gedrag hadden kunnen verwachten’. Echter worden er sinds de aangifte van Cassandra Ventura steeds meer aangiften gedaan tegen Diddy, maar ook tegen andere figuren in de muziekwereld. Wat de impact van de #metoo misschien niet versterkt, maar zeker wel doet leven.

 

Heb jij nog vertrouwen in het gedrag van beroemdheden? Verslaggeefster Kayleigh Hogerheijde ging in gesprek met Amerikaans student Hayden Fornica over zijn vertrouwen in de Amerikaanse beroemdheden na het voorval van Diddy. Ook spreekt ze uitgebreider met Stijn Schenk over de invloeden van seksuele intimidatie en/of geweld. Luister de audio reportage hieronder.

Over de auteur