Ongehoorde verhalen moeten samenleving andere kijk op slavernijverleden geven

Ongehoorde verhalen moeten samenleving andere kijk op slavernijverleden geven

 

 

Op 8 oktober opent de tentoonstelling “Erfenissen van de Nederlandse slavernij” in het Nationaal Archief in Den Haag. Bij deze tentoonstelling worden er negen verschillende verhalen laten zien, hiervan zijn er zeven nog nooit eerder vertoond. Deze verhalen zouden een ander perspectief kunnen bieden op het slavernijverleden.

 

Het slavernijverleden van Nederland heeft een grote invloed gehad op de samenleving. Dit is tot de dag van vandaag nog zichtbaar. Deze periode heeft niet alleen slachtoffers getroffen, maar ook de maatschappij veranderd. Zo heeft het Nederlandse slavernijverleden gezorgt voor verschillende gevolgen.

 

Een van de gevolgen hiervan is dat er nog steeds ongelijkheid is tussen verschillende bevolkingsgroepen vertelt Stuart Kensenhuis, journalist gespecialiseerd op het gebied van het slavernijverleden, “Het racisme dat tijdens de slavernij begon, bestaat nu nog steeds. Mensen met bijvoorbeeld Caribische achtergrond krijgen vaak te maken met discriminatie, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan of een woning.” Deze achterstelling waar zij mee te maken hebben komt deels door de ongelijkheid die door de slavernij is ontstaan.

 

In de afgelopen jaren is er steeds meer discussie gekomen over het slavernijverleden van Nederland. De regering heeft in 2023 excuses aangeboden voor de rol die Nederland in de slavernij speelde. Dat is een belangrijke stap, maar veel mensen vinden dat er nog meer gedaan moet worden, zoals herstelbetalingen of meer educatie over het onderwerp. Vooral het beter leren over het Nederlandse slavernijverleden is volgens Stuart erg belangrijk, “Meer leren over het Nederlandse slavernijverleden kan ervoor zorgen dat meer mensen begrip krijgen voor het verleden.” Hierdoor krijgen meer mensen een beeld van die tijd en zal de discriminatie hopelijk afnemen, zegt hij.

 

De tentoonstelling in het Nationaal Archief laat verschillende aspecten zien van het slavernijverleden en toont nieuwe beelden van die tijd. Onze redacteur Bart Heederik was aanwezig bij de opening in Den Haag, om te vragen wat deze ongehoorde verhalen zo belangrijk maakt.

Over de auteur

Bart Heederik

Bart Heederik (20) uit Hillegom heeft zijn hart gevolgd en is begonnen aan de studie journalistiek. Hij heeft altijd al voetbaljournalist willen worden, maar hij studeerde eerst commerciële economie en business studies omdat hij dacht dat dat de juiste weg was. Na een paar jaar kwam hij erachter dat dat niet was wat hij wilde. Hij wilde schrijven over voetbal, niet over cijfers en spreadsheets. Nu is hij blij dat hij eindelijk zijn hart heeft gevolgd. Hij is ervan overtuigd dat hij een goede voetbaljournalist zal worden. Hij heeft een passie voor het spel en hij wil zijn kennis en liefde voor voetbal delen met anderen. Hij weet dat het een moeilijke weg zal zijn, maar hij is vastbesloten om zijn dromen te verwezenlijken. Hij wil een succesvolle voetbaljournalist worden en hij wil zijn bijdrage leveren aan de wereld van het voetbal.