Factcheck: nee, mondwater zorgt niet voor een extreem hoge bloeddruk

Factcheck: nee, mondwater zorgt niet voor een extreem hoge bloeddruk

‘mondwater zorgt voor extreem hoge bloeddruk’ stelde Mike Verest, oprichter van Leef Bewust.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van
publicatie.

Een slok mondwater voor een frisse smaak is voor velen vaste prik in hun avondritueel. Echter kleven er, volgens oprichter van Leef Bewust, Mike Verest grote gezondheidsrisico’s aan, het zou je bloeddruk ‘extreem’ kunnen verhogen. Dit blijkt een overdrijving te zijn, al kleven er wel andere risico’s aan langdurig gebruik van mondwater.

De claim

Op het Facebookaccount met 140-duizend volgers van Leef Bewust worden dagelijks beweringen met betrekking tot, zowel mentale als fysieke, gezondheid geplaatst. Leef bewust ‘helpt mensen hun zelfhelend vermogen te activeren’, aldus hun website. Op 6 oktober werd er een video op de facebook-pagina geplaatst waarin de mede eigenaar van het account, Mike Verest, een bewering, zonder verdere wetenschappelijke onderbouwing, over het mogelijke schadelijke effect van mondwater op het lichaam deed. Mike stelt: ‘Mondwater, vernietigend voor jouw gezondheid! Het zorgt voor een extreem hoge bloeddruk. Je mond bacteriën zijn essentieel voor de aanmaak van stikstofoxide, dat doen ze dus niet wanneer ze allemaal gedood worden. Stikstofoxide zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen verwijden.’

 

Wat is stikstofoxide?

Stikstofoxide is inderdaad een stof die ervoor kan zorgen dat je aderen verwijden waardoor de bloeddruk daalt blijkt uit dit wetenschappelijke artikel van The National Library Of Medicine. Stikstofoxide wordt op veel plekken in je lichaam geproduceerd, waaronder in de mond. Daar wordt het vooral geproduceerd wanneer je voedsel binnenkrijgt dat rijk aan nitraten is, zoals spinazie en sla. Het lichaam zet deze Nitraten om in Nitriet, wat vervolgens, nadat het in contact komt met maagzuur, wordt omgezet in stikstofoxide. Volgens het artikel wordt echter de meeste stikstofoxide geproduceerd door enzymen die stikstofoxidesynthases (NOS) worden genoemd. Deze enzymen maken stikstofoxide aan wanneer er meer bloed door de vaten stroomt. Dit helpt de bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te reguleren. ‘Stikstofoxide wordt bij inspanning en beweging vrijgemaakt aan de binnenkant van je bloedvaten.’, aldus een artikel op de website van Bewegen Voor je Brein. Het klopt dus niet dat de bacteriën in je mond ‘essentieel’ zijn voor de productie van stikstofoxide, wél hebben ze, hoe minimaal ook, effect op de productie van stikstofoxide en daarmee ook op de bloeddruk.

 

Effect van mondwater

Mondwater Doodt inderdaad bacteriën in de mond, ‘ongeveer 90%’ vertelt tandarts Heike Czekalla. Er kleven volgens haar dan ook risico’s aan langdurig, dagelijks gebruik van mondwater: ‘het doodt niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede.’ Een verstoorde balans van de zogeheten mondflora kan de mond en daarmee het hele lichaam vatbaarder maken voor ziektes, blijkt uit onderzoek van The National Library Of Medicine.

Conclusie

De claim van Verest, dat dagelijks gebruik van mondwater de bloeddruk naar ‘extreme’ hoogtes kan laten stijgen, lijkt een overdrijving. Stikstofoxide wordt op meerdere manieren in het lichaam geproduceerd, waarvan het aandeel afkomstig van mond bacteriën relatief klein is. Wél kan het gebruik van mondwater de balans van de mondflora ontregelen, wat er voor zorgt dat de mond minder goed beschermt is tegen ziektes. Dit is dan ook de reden dat tandartsen afraden om mondwater langdurig te gebruiken. Het is dus inderdaad niet aan te raden om langdurig gebruik te maken van mondwater. Maar niet zozeer om een torenhoge bloeddruk te voorkomen maar om de natuurlijke bescherming van je mond en lichaam in stand te houden.

Over de auteur

samuel Faber

Samuel Faber (2002) komt uit Amsterdam en is student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de wereld om zich heen en de verhalen van anderen om die reden is hij ook begonnen aan de studie journalistiek. Samuel is op dit moment nog werkzaam als kok in een Amsterdams restaurant maar hoopt later buitenlandcorrespondent te worden in Mexico waar hij een maand heeft rondgereisd. Verder is Samuel een groot fan van films, hij kijkt en doet daar graag onderzoek naar. Mede dankzij deze interesse zou hij ook documentaires willen maken. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via samuel.faber@student.hu.nl