Straatintimidatie komt nog te veel voor in Nederland

Straatintimidatie komt nog te veel voor in Nederland

HAARLEM- Seksueel geweld is overal in Nederland. Een op de drie vrouwen en een op de dertien mannen heeft het wel eens meegemaakt. Het is een landelijk probleem, maar alleen al in de steden krijgt 51 procent van de vrouwen te maken met straatintimidatie. Bij jonge vrouwen (in de leeftijd 15-34 jaar) is dit maar liefst 81 procent!

 

Waarom de stap voor vrouwen zo groot is om actie te ondernemen? Waar ligt de grens tussen een aardig compliment en een ongepaste versierpoging? Wat doen slachtoffers van straatintimidatie met hun gevoelens doen of hebben ze bijvoorbeeld hulp gezocht bij een professional of bij een vertrouwenspersoon in hun omgeving?

 

Fréderique is 21 jaar en woont en werkt in Haarlem in een restaurant. Zij heeft net als veel vrouwen recent te maken te maken gehad met straatintimidatie. In de reportage vertelt wat dit met haar deed en hoe ze mee om is gegaan. Ik denk dat het is belangrijk dat we als vrouwen onze ervaringen delen om, zodat het taboe op dit onderwerp minder wordt.

 

 

Ook spreek ik in de reportage met Lieke. Zij zit in het bestuur van Stop Straatintimidatie. De visie van Stop Straatintimidatie is in die tijd onveranderd gebleven: een samenleving waarbinnen iedereen in Nederland gelijke toegang heeft tot de publieke ruimte, en zich daarin met een veilig gevoel kan bewegen zonder belemmering of hinder van derden. www.stopintimidatie.nl

Verder heb ik het met Lieke over haar bevindingen over waar de grens ligt tussen grensoverschrijdend gedrag op straat of een ongepast compliment en hoe zij vrouwen helpen die slachtoffer zijn van straatintimidatie.

 

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.