Deze week was het in Nederland de Week tegen Armoede en gisteren wereldwijd Wereldarmoededag. Er werd stilgestaan bij mensen die te maken hebben met armoede, honger en onzekerheid. Het Armoedefonds kwam deze week met een nieuw rapport over armoede in Nederland, waaruit blijkt dat nog veel mensen hier dagelijks mee te maken krijgen.
Uit dit rapport blijkt dat de vraag naar verzorgingsproducten en menstruatieproducten het hoogst ligt. Daarnaast heeft 1 op de 7 volwassenen te maken met verzorgingsarmoede. “Er leven momenteel rond de 500.000 mensen onder de nieuwe armoedegrens. Zo’n 1,2 miljoen mensen leven boven die grens, maar we zien wel dat ook zij het financieel moeilijk hebben en verzorgingsproducten, voedsel en gas water en licht moeilijk kunnen betalen”, aldus Kiki Steenbakkers, communicatiemedewerker bij het Armoedefonds.
Eten op tweede plek
Steenbakkers benoemt dat mensen voornamelijk de prioriteit geven aan het betalen van rekeningen en huurkosten en dat eten vaak op een soort tweede plek komt. “Laatst hebben we met een mevrouw gesproken die eten kreeg van iemand uit de buurt. Zij had niet elke dag te eten omdat ze nog genoeg rekeningen had die ze nog moest betalen. Ze kreeg dus eten van een buurvrouw omdat ze anders geen geld over had.”
“We zien dat alleenstaanden met kinderen tot de meest kwetsbare groep behoren. Mannen tot 27 vragen het vaakst een bijstandsuitkering aan. Met zo’n uitkering zit je ook onder die grens.”
Doelen voor de toekomst
Met deze week wil het Armoedefonds en ook een aantal andere organisaties bewustwording rond armoede creëren. Een grote groep Nederlanders heeft hier namelijk mee te maken en volgens Steenbakkers is het belangrijk dat organisaties zoals de Voedselbank hun werk kunnen blijven uitvoeren. Verder benoemt ze dat er in het vervolg gekeken moet worden naar of een persoon geldt overhoudt of hulp nodig heeft, in plaats van of iemand onder de armoedegrens leeft of erboven. “Het is een kwetsbare groep mensen, ze hebben weinig geld, veel mensen verliezen daarbij misschien hun zelfvertrouwen en vrienden en familie, dus het is heel belangrijk dat deze mensen hulp weten te vinden en die hulp ook krijgen.”
Hulp is hier en daar gelukkig wet te vinden. Zo zijn er kledingbanken die tweedehandskleding in goede staat, voor een kleine prijs doorverkopen aan mensen die het niet zo breed hebben en buurthuizen waar mensen terecht kunnen voor een warme maaltijd of menstruatieproducten. In de volgende reportage hoor je wat dat voor ze kan betekenen: