Een gigantisch spandoek op een kantoorgebouw midden in zakendistrict de Zuidas in Amersterdam waar opstaat “WANTED: ceo van Rabobank”. Met deze actie wil Greenpeace de ceo persoonlijk aanspreken op zijn rol in ontbossing. Volgens Greenpeace zou zonder financiële steun van banken grootschalige natuurvernietiging nooit mogelijk zijn.
Originele claim: https://www.greenpeace.org/nl/algemeen/65511/waarom-de-ceo-van-rabobank-een-sleutelrol-speelt-in-de-strijd-tegen-ontbossing/
Onderzoek
In het Artikel van Greenpeace staan veel cijfers over hoeveel in dit geval de Rabobank heeft bijgedragen aan ontbossing, hierbij wordt vooral verwezen naar eigen onderzoek en naar onderzoek van onder andere het financieel dagblad en World Animal Protection. Echter is dit vooral onderzoek naar de impact van de Rabobank en wordt er nergens in het artikel dieper ingegaan op de claim dat “zonder de financiële steun van banken grootschalige natuurvernietiging niet mogelijk zou zijn”.
Volgens Forests & Finance hebben financiële instellingen, ondanks internationale verplichtingen zoals het Global Biodiversity Framework, die het biodiversiteitsverlies wil stoppen en terugdraaien, hun financiering voor sectoren die gelinkt zijn aan ontbossing verhoogd de afgelopen jaren. Er wordt steeds meer geld gepompt hierin door banken, terwijl veel banken als de Rabobank juist beloven hier afstand van te doen.
Uit ander onderzoek van Forests & Finance is te zien dat banken vanuit de hele wereld miljarden investeren in onder andere hout en soja plantages, waar ontbossing een gevolg van is. Banken uit bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika, maar ook een bank als de ING. Het is voor banken dus een grote business waar zij miljarden winst uit halen en dus niet zomaar afstand van doen.
Rol banken
Elske Stevenson, van het bedrijf IDH die zich onder andere inzetten voor duurzamere oplossingen voor investeringen en tegen ontbossing zijn, verteld dat banken een hele grote rol spelen in deze vervuilende industrie. “Banken zijn een van de belangrijkste share holders binnen deze industrie en maken zich dus ook schuldig aan deze natuurvernietiging.” In een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer wordt beschreven dat Nederlandse banken nauwe banden hebben met belangrijke spelers die zich schuldig maken aan ontbossing. In een onderzoek onderzoek van het Financieel Dagblad staat dat de Rabobank alleen al zaken doet met honderden illegale ontbossers en dat is pas één bank. De banken zijn voor de spelers hele belangrijke investeerders die zij niet kwijt willen, omdat banken bij elkaar de grootste investeerders zijn. Echter komen wel veel essentiële voedingsproducten die we dagelijks consumeren van de spelers die deze banken financieren, wat het een lastige kwestie maakt omdat we deze producten wel nodig hebben.
Verandering
Om ervoor te zorgen dat natuurbeschadiging wordt tegengewerkt maar we nog steeds wel onze essentiële voedingsproducten krijgen is er een keerpunt vanuit de banken nodig. “We hebben ook juist de financiële sector nodig om factoren aan te pakken,” zegt Elske Stevenson. “Kleinschalige boeren produceren 33% van het voedsel in de wereld, maar hebben nauwelijks toegang tot finance. Toegang tot financiering is vaak het knelpunt in duurzame verandering.” Wanneer de banken gaan samenwerken om te investeren in duurzame veranderingen kan deze grootschalige natuurvernietiging worden tegengegaan, maar de financiële sector vindt deze investeringen vaak te risicovol. “Kleine boeren beschikken vaak niet over voldoende onderpand en krediethistorie, die nodig zijn voor de aanvraag van een lening. Daarnaast hebben zij vaak onregelmatige inkomsten door wisselende opbrengsten van de oogst en marktprijzen,” verteld Elske Stevenson.
Conclusie
Het aandeel van banken in de ontbossing en milieuvernietiging is heel groot, los van andere takken uit de financiële sector als vermogensbeheerders en pensioenfondsen investeren banken jaarlijks het meest in milieu beschadigende praktijken als het verbouwen van soja. Wanneer banken dus zouden stoppen met het investeren hierin zou de natuurbeschadiging hierdoor flink worden teruggedraaid, al zou het niet helemaal weggaan omdat naast banken ook andere financiële takken en investeerders zich hier schuldig aan maken. De claim over of zonder de financiële steun van banken zou grootschalige natuurvernietiging nooit mogelijk zijn is dus waar.