Factcheck: PVV beweert onjuist dat 75% van de nieuwe woningen bedoeld is voor migranten

Factcheck: PVV beweert onjuist dat 75% van de nieuwe woningen bedoeld is voor migranten

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Op woensdag 22 november gaan talloze Nederlandse burgers naar de stembus. Recent publiceerde de Partij voor de Vrijheid haar verkiezingsprogramma. In het document beweert de partij dat maar liefst 75% van alle woningen die de komende jaren bijgebouwd zullen worden, voor migranten bestemd zijn.

De verkiezingen zijn voor de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Aankomende verkiezingen, op 22 november, zijn in de plaats van die in het voorjaar van 2025. Deze werden naar voren gehaald als gevolg van de val van het kabinet-Rutte IV. Zoals iedere andere politieke partij is de PVV bezig met campagne voeren. Recent publiceerde de PVV het verkiezingsprogramma van de partij. Op pagina 19 van het verkiezingsprogramma staat de uitspraak: “Van alle woningen die de komende jaren bijgebouwd zullen worden, is maar liefst 75% bedoeld voor migranten.”

Naast het verkiezingsprogramma komt deze uitspraak ook in de Tweede Kamer naar voren. Kamerlid Alexander Kops van PVV doet uitspraak in de kamer over 900.000 woningen die voor 2030 gebouwd moeten worden. Hij beweert dat hiervan 75% bedoeld is voor migranten.  Dit onderbouwd hij door de bevolkingsgroei aan te kaarten. De bevolking zou tussen 2022 en 2036 met 1.438.000 groeien. Deze groei zal voor 75% bestaan uit migranten, en daarbij dus voor 75% voor migranten Het CBS  stelt een prognose waarbij de Nederlandse bevolking de komende 15 jaar met 1,4 miljoen mensen toeneemt. Dit heeft de PVV dus juist. Maar hiervan wordt geschat dat 293.000 duizend arbeidsmigranten zijn. Dit is slechts 21% en niet 75%, zoals de PVV beweert.

Uit de Rijksbegroting en de plannen voor woningbouw in Nederland blijkt dat er inderdaad een grote behoefte is aan nieuwe woningen. Er is een landelijk tekort aan woningen, en de regering heeft plannen om de woningbouw te stimuleren. Tot 2030 moeten er in Nederland dus ongeveer een miljoen woningen worden bijgebouwd, blijkt uit cijfers van het CBS. Jannes van Loon, woningmarkt-onderzoeker bij Woningbouwers Nederland, verteld: “De woningbouw zit zwaar in de slob waarbij de productie wordt gehalveerd. Dit komt vooral omdat er geen bestemmingen zijn voor de woningen.”

Er worden daarbij ook heel weinig sociale huurwoningen gebouwd in Nederland, wat heeft geleid tot enorme wachtlijsten. Van Loon wijst erop: “Als je uit een asielzoekerscentrum komt en je hebt na jarenlang wachten een verblijfsvergunning, heb je voorrang op een sociale huurwoning. Dit is echter een specifieke regeling voor asielzoekers en staat los van de bewering dat 75% van nieuwe woningen voor migranten is bedoeld.”

Rijksoverheid stelt dat met het oog op de acute tekorten aan woningen voor studenten, spoedzoekers, arbeidsmigranten en daklozen is het streven om jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen te bouwen via transformatie van kantoren tot woningen. Jannes van Loon: “Wat in het verkiezingsprogramma staat is totale onzin. Er wordt in Nederland niet specifiek voor migranten gebouwd, behalve in de tijdelijke woningbouw en dat zijn wellicht 5000 à 10000 woningen per jaar. Dit gaat misschien over 10 a 20 procent van de tijdelijke woningbouw.”

Kortom, hoewel Nederland een woningtekort heeft en de regering inspanningen levert om nieuwe woningen te bouwen, is er geen enkel bewijs om de bewering in het PVV-verkiezingsprogramma te ondersteunen. Dus het is niet te ondersteunen dat 75% van de nieuwe woningen bedoeld is voor migranten. Jannes van Loon concludeert dat: “De PVV heeft deze uitspraak uit de duim gezogen, en dat de woningbouwplannen gericht zijn op het verminderen van het woningtekort voor de gehele bevolking, zonder specifieke toewijzingen voor migranten.”

Over de auteur