Aanstaand weekend gaat de wintertijd in. In Nederland gaat de klok dan een uur achteruit. Niet alleen de klok, maar ook ons lichaam moet zich aanpassen. De verschuiving van de tijd beïnvloed onze biologische klok en heeft impact op onze alertheid in het verkeer. Met het donker dat eerder valt, stijgt het aantal verkeersongelukken direct.
Elk jaar, zodra de wintertijd ingaat en de klok een uur wordt teruggezet, is er een toename te zien in het aantal verkeersongelukken. Dat blijkt uit onderzoek van het SWOV, dat onderzoek doet naar de verkeersveiligheid in Nederland. “Dat er een toename in het aantal verkeersongelukken is heeft niks te maken met mensen hun biologische ritme. Het komt door de duisternis; mensen hun reactievermogen neemt af, het wordt drukker op de weg en fietsers en voetgangers zijn nog altijd vaak slecht belicht”, aldus Patrick Rugebregt, woordvoerder bij het SWOV.
Ochtendspits
Het extra uur licht in de ochtend lijkt aanvankelijk gunstig en zorgt ook juist even voor een kleine daling in het aantal ongevallen tijdens de ochtendspits. Weggebruikers vertrekken in deze eerste dagen na de overgang vaak iets frisser en in betere lichtomstandigheden.
Politieke overwegingen
Politieke keuzes om zomer- en wintertijd te handhaven zijn complex en raken meerdere sectoren. De wintertijd helpt bijvoorbeeld om verkeersongelukken in de donkere ochtendspits te verminderen. Tegelijk profiteren boeren in de zomertijd van extra uren daglicht om ’s avonds langer door te werken. Toch blijft de halfjaarlijkse omschakeling omstreden vanwege de invloed op onze biologische klok.
In de onderstaande videoreportage onderzoeken we de invloed van de wintertijd op onze biologische klok en hoe deze tijdswisseling ons natuurlijke ritme verstoort. Daarnaast spreken we met slaapcoach Sigrid Ruigrok over het groeiende aantal jongeren dat kampt met slaapproblemen en deelt ze tips om de slaapkwaliteit te verbeteren.