Daling van het aantal hiv-besmetting stagneert 

Daling van het aantal hiv-besmetting stagneert 

Maandag ochtend 21 oktober meldde het NOS dat, uit onderzoek van Stichting HIV Monitoring, het aantal hiv-diagnoses bij jonge mannen is gestegen. Echter blijkt dit niet volledig te kloppen. “Er is niet echt een stijging in HIV, wat er aan de hand is, is dat de daling een beetje stabiliseert. 

Wat we vooral zien is dat het aandeel dus niet het aantal wat er op de NOS stond, Maar dus het aandeel is toegenomen. Dat betekent niet dat er meer jongeren hiv hebben, maar dat het aantal jongeren van het totaal is toegenomen.” Aldus het GGZ Utrecht. 

 

Onwetendheid 

Voor een grote groep jonge mannen is het virus nog onbekend, dit maakt het virus nog gevaarlijker. Het preventiemiddel tegen hiv is volgens de NOS nog lang niet bekend genoeg, ongeveer 25% denkt dat dit niet nodig is en zo’n 19% heeft niet eens kennis van dit middel. Omdat de oudere generatie de verhalen uit de jaren ’80 kent, of hier zelf onderdeel van was, is het bewustzijn in deze groep veel groter. Hierdoor wordt het aandeel hiv-diagnoses in deze leeftijdscategorie aanzienlijk kleiner. Zo vertelt het GGZ Utrecht. 

 

Drempels 

 Enkele jaren geleden is Prep-medicatie uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald, dat betekent dat er maandelijkse kosten bij komen kijken. De jongeren die financieel niet in staat zijn om maandelijks, ongeveer 30 euro kwijt kunnen lopen hierdoor tegen een drempel aan. De combinatie van jonge mensen die onwetend zijn over de gevolgen van Hiv, en de kosten die erbij komen kijken, zorgt voor een niet al te makkelijke situatie. “Daar kun je ook niet altijd het morele vingertje over heffen”, aldus Cees Smit.  

Over de auteur

Aybuke Demirel

Aybuke Demirel is 20 jaar oud, tweedejaars journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Aybuke is geboren en getogen in Nederland, maar heeft een aparte liefde voor haar Turkse roots. Ze is islamitisch opgevoed en houd zich dagelijks ermee bezig. Op social media laat Aybuke ook bijna dagelijks weten welk maatschappelijk probleem, racistisch gebeurtenissen en/of juist andere (mooie of inspirerende) verhalen haar bezighouden. In 2022 maakte Aybuke een documentaire over de Oeigoeren, voor haar profielwerkstuk. Dat was het moment dat ze in aanraking kwam met haar passie voor onderzoeken. Ze besloot het online te zetten en kwam daardoor in aanraking met NOS en FunX. De waardering die ze ervaarde is wat de knop omdraaide, van architect was nu het doel om journalist te worden. Haar nieuwsgierige en kritische blik op de wereld werd eindelijk gehoord door de media. ‘Ik ben niet slim geboren, ik werk gewoon hard’- Aybuke. Van het vmbo-kader is Aybuke geklommen en heeft de havo gehaald. Aybuke hecht veel waarde aan dromen. De dag toen zij in haar droom zag dat ze door de ‘journalist’ titel op haar vest, in leven mocht blijven, wist ze honderd procent dat ze op het juiste pad was. Vol motivatie gaat ze voor de titel als: ‘journalist’. Haar eerste stappen heeft ze deze zomer gezet. In haar eentje ging ze naar de aardbevingsgebieden om daar hulp te bieden en om te voelen hoe het is als een opkomede journalist. Ook dat heeft ze op haar Instagram platform gedeeld. Samen met haar volgers haalde ze ruim 2500 euro op. Daarmee heeft Aybuke 700 pakketjes gemaakt, met speelgoedjes, lees- en kleurboekjes en potloden. Ook hebben ze een activiteiten dag kunnen financieren met dansjes, suikerspin, muziek en een bioscoopavond. Aybuke wil iedereen laten zien dat er een waarheid is die wij niet zien.