Westerse berichtgeving over Israël-Palestina kwestie

Westerse berichtgeving over Israël-Palestina kwestie

De westerse berichtgeving over de Israël-Palestina kwestie is niet objectief zoals we van de media kunnen verwachten, zo stelt The Rights Forum, kenniscentrum over de situatie tussen Israël en Palestina. Drieduizend journalisten van de organisatie roepen op: “Onze berichtgeving over Palestina deugt niet”.  

Sinds 1967 wordt Palestina bezet door Israël. Een idee dat voortkwam vanuit het zionisme, leidde tot een reeks oorlogen en bloedvergieten tussen de Israëlieten en Palestijnen. Een Joodse staat moest volgens de ideologie van Theodor Herzl, Oostenrijks-Hongaarse Joodse ideoloog en journalist, plaatsvinden in Palestina. Dit leidde tot opstanden onder het Brits regime, die vervolgens de leiding gaf aan de Verenigde Naties. De Verenigde Naties kwamen met een idee om de staat in twee te splitsen. De Joden gingen akkoord, maar de Palestijnen niet. Sindsdien probeert Israël steeds meer gebieden te bezetten.

Zaterdag 7 oktober was het in Gaza raak. Hamas, een Palestijnse beweging, deed een verassingsaanval op Israël om op te komen tegen de bezetting van Israël. Als gevolg hierop kondigde Netanyahu, de minister van Israël, oorlog aan.

Gerard Jonkman, journalist en Israël-Palestina expert, vertelt over de manier waarop westerse media publiceert: “Je zou denken dat het de taak van de journalist is, om op een neutrale manier berichtgeving te doen van de situatie. Dit is helaas niet helemaal het geval. In de westerse berichtgeving merk je heel erg dat er wordt geschreven en gesproken vanuit een pro-Israëlisch perspectief. Dat dominante perspectief moet plaatsmaken voor eerlijke en betrouwbare informatie.”

Ook Esha Guy Hadjadj, schrijver en journalist, is het hiermee eens: “We kunnen makkelijk stellen dat de berichtgeving in de westerse media niet neutraal is. Over het algemeen is er vooral aandacht voor Israëlisch perspectief en leed. Palestijnen blijven buiten beeld. Er zijn wel artikelen die een veelzijdiger beeld proberen te vormen, maar slechts enkelen houden het Israëlische perspectief kritisch tegen het licht.”

“Machtige staten als de Verenigde Staten en Duitsland steunen Israël onvoorwaardelijk. Je ziet ook in hun berichtgeving dat ze beduidend meer ruimte geven aan het Israëlische verhaal. Deze steun kun je op verschillende manieren verklaren. In Duitsland bestaat er nog veel schuldgevoel over de Holocaust, waardoor het ongemakkelijk is om Israël te bekritiseren. Politici steunen Israël daarom onvoorwaardelijk en journalisten doen verslag van deze steun zonder al te veel commentaar. Dat zou namelijk de neutraliteit van de journalist in het geding brengen”, legt Hadjadj uit.

“Mensenrechten worden geschonden en in de media wordt hier amper over gesproken”, vertelt Jonkman. “De Israëlische autoriteiten hanteren een systeem van onderdrukking en overheersing dat leidt tot apartheid tegen Palestijnen. Onrechtmatig worden stukken land en eigendommen toegeëigend, bewegingsvrijheid beperkt, recht op nationaliteit ontzegd en demonstranten gedood en opgesloten”, aldus Amnesty International. Ramsey Nasr, schrijver voor Amnesty International: “Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.”

Benieuwd naar meer over dit onderwerp? Check dan de video van verslaggeefster Emma Odijk en die van Jessley Lemay.

Over de auteur

Jessley Lemay

Hi! Mijn naam is Jessley Lemay en ik ben twintig jaar oud. Ik vind het leuk om teksten te schrijven en me te verdiepen in de geschiedenis, Oosterse wereld en mode. Daarnaast ben ik doelgericht, gemotiveerd, enthousiast en altijd op zoek naar de waarheid.