Van papieren cheques tot Apple Pay: Hoe we betalen door de jaren heen

Van papieren cheques tot Apple Pay: Hoe we betalen door de jaren heen

Nederland heeft sinds de jaren tachtig flinke stappen gezet in het betalen aan de toonbank. Waar vroeger één pinmerk en een magneetstrip de standaard waren, liggen de zaken nu heel anders. Dankzij betaalpassen van Maestro, VPAY, en straks Visa en Mastercard, kan er nu wereldwijd en digitaal betaald worden. Berend Jan Beugel, woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland, blikt terug op deze ontwikkelingen en deelt zijn visie op de toekomst van betalen, waarin veiligheid en innovatie centraal staan.

Sinds de komst van de eerste pinpas in de jaren tachtig heeft Nederland aanzienlijke stappen gezet in het betalingsverkeer. Toen lag alles in handen van één aanbieder: “Het hele pinnen was in handen van Interpay en de banken,” vertelt Beugel. “Er was eigenlijk geen concurrentie, tot de minister van Financiën rond 2000 ingreep om de markt open te breken.” In 2012 werd de bekende Nederlandse pinpas vervangen door de Maestro- en V PAY-betaalpassen, uitgerust met een chip in plaats van een magneetstrip. “Die chip is veel veiliger,” legt Beugel uit, “want de magneetstrip was te makkelijk te kopiëren. Met de chip kunnen consumenten veilig betalen zonder het risico van gekloonde passen.”

Nu is de volgende stap aangebroken: de overstap naar Visa Debit en Debit Mastercard. “Met die nieuwe passen kunnen mensen niet alleen in winkels betalen, maar ook online en in veel meer winkels buiten Europa. Dat was met de oude passen nog niet mogelijk,” zegt Beugel.

Nep-websites

Beveiliging staat hoog op de agenda van zowel de Betaalvereniging Nederland als de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Consumenten worden regelmatig geïnformeerd over veiligheidsmaatregelen via grootschalige voorlichtingscampagnes. “Oplichters zijn erg creatief,” waarschuwt Beugel. “Ze proberen mensen naar nep-websites te lokken waar ze bankgegevens onderscheppen. Wij maken duidelijk dat je een nieuwe betaalpas automatisch thuisgestuurd krijgt en dat je daarvoor niets hoeft aan te vragen.”

Van PIN naar iDeal

Naast fysieke betaalpassen heeft de Betaalvereniging ook aandacht voor innovatieve, online betaalmethoden zoals iDEAL. “In tegenstelling tot kaartbetalingen is iDEAL een directe overboeking van de ene bankrekening naar de andere,” legt Beugel uit. Currence, de organisatie achter iDEAL, beheert deze betaalmethode sinds 2005. “iDEAL is uniek in Europa: er komt geen Visa of Mastercard aan te pas en driekwart van alle Nederlandse betalingen in webwinkels gebeuren met iDEAL, zelfs in buitenlandse webwinkels. Met het Nederlandse iDEAL gebeuren er meer online betalingen dan met enig andere Europese online betaalmethode.”

Achteraf betalen en betalingsgedrag

Met de opkomst van betaalmethoden als Klarna, Apple Pay en Google Pay veranderen ook de betaalgewoonten van consumenten. Achteraf betalen wordt steeds populairder, wat voordelen maar ook risico’s met zich meebrengt. “Achteraf betalen maakt uitgeven gemakkelijk, maar het risico is dat mensen snel schulden opstapelen,” zegt Beugel. “Bij regelmatig gebruik van deze methode kunnen alle schulden ongemerkt hoog oplopen. Het is belangrijk dat consumenten zich bewust blijven van hun uitgaven en dat is lastig als die uitgaven achteraf plaatsvinden, een paar weken in de toekomst.”

De toekomst van betalen

De Betaalvereniging is voortdurend betrokken bij nieuwe stappen om het betalingsverkeer in Nederland veilig en toegankelijk te houden. “Ons doel is om betalen veilig en laagdrempelig te houden,” benadrukt Beugel. Op dit moment zitten we midden in de overgang naar de nieuwe betaalpassen van Visa en Mastercard, die wereldwijd en online gebruikt kunnen worden. “Het betalingsverkeer ontwikkelt zich snel en dat betekent soms dat consumenten en ondernemers zich moeten aanpassen. Wij proberen eraan bij te dragen dat iedereen ervan profiteert.”

Met samenwerkingen zoals die met de NVB en informatieve platforms als www.veiligbankieren.nl hoopt de Betaalvereniging dat de nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan een toekomst waarin iedereen veilig, gemakkelijk en betrouwbaar kan betalen.

In de audio hieronder gaan nog een keer door de jaren heen met Simon Lelieveldt en Pim Claassen:

 

Over de auteur

Yula Bello

Ik ben Yula Bello en ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben 19 jaar oud en kom uit Amsterdam. Ik ben nieuwsgierig, sociaal en zit op voetbal. Mijn interesses zijn radio, podcast maken en nieuws presenteren. Ik zou in de toekomst ook graag iets met film doen, ik weet nog niet wat maar daar kom ik in deze studie wel achter. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik veel met het nieuws bezig ben en graag creatief te werk ga.