Gebruik jij vaker hetzelfde of een makkelijk wachtwoord? Slecht idee!

Gebruik jij vaker hetzelfde of een makkelijk wachtwoord? Slecht idee!

Foto: Pixabay

UTRECHT – Woensdag 24 november was het Nationale Check je Wachtwoord Dag. Een dag in het leven geroepen om mensen bewuster na te laten denken over hun wachtwoord. Veel mensen gebruiken vaak dezelfde of makkelijke wachtwoorden, maar dat kan heel gevaarlijk zijn.

De naam van je kat of je geboortedatum: ze zijn makkelijk te onthouden en dus ook lekkere simpele wachtwoorden. Niemand heeft namelijk zin om altijd je wachtwoord opnieuw in te stellen als je wilt inloggen. Toch waarschuwen experts voor deze wachtwoorden. Je praat er namelijk weleens over of het staat op social media, hierdoor is het voor hackers niet heel moeilijk om deze wachtwoorden te raden. Als je dan ook nog het wachtwoord vaker hebt gebruikt kan een hacker ook meteen in al die andere accounts.

Arnoud Wokke, redacteur van het bedrijf Tweakers, sprak vorig jaar in Stax&Toine over wachtwoorden. “Bij veel mensen kan het nog veel beter als het gaat om wachtwoorden. Je hoeft echt niet elke drie maanden je wachtwoord te veranderen, maar je moet erover nadenken of je goede wachtwoorden hebt en hoe je die beheert,” vertelt.

De gevolgen

De gevolgen van slechte wachtwoorden kunnen heel groot zijn. Zo kan iemand bijvoorbeeld bij belangrijke gegevens komen, zoals je bank- of identiteitsgegevens. Dat moet je niet willen. Ook kan iemand bijvoorbeeld in een account komen waar

Als je nu nog niet gewaarschuwd bent, Wokke vertelt: “Als je ook hetzelfde wachtwoord gebruikt voor bijvoorbeeld Netflix en Spotify, dan kan iemand jouw account in en ook.”

Goeie wachtwoorden

Maar wat zijn nou goede wachtwoorden? Dat vragen we aan Marieke van der Kruijs, zij is Projectleider digitale inclusie van de bibliotheek Utrecht. “Je kunt sowieso voor elk account dat je hebt een ander wachtwoord gebruikten.” Maar hoe onthoud je al die wachtwoorden? Daar heeft Marieke wel een tip voor: “Het makkelijkste is om een wachtwoord generator te gebruiken. Dat zijn plekken waar je al je wachtwoorden kan opslaan door middel van een app. Je hoeft dan maar één wachtwoord te onthouden, namelijk die van je wachtwoord generator.”

Slechte wachtwoorden

Slechte wachtwoorden zijn volgens Marieke: “Een wachtwoord waar heel veel persoonlijke gegevens in staan. Dat kan bijvoorbeeld je geboortedatum zijn, of wat heel vaak

Let erop

Misschien is het handig om na het lezen van dit artikel even te kijken naar je eigen wachtwoorden. Gebruik jij vaker hetzelfde wachtwoord? Of bestaan al jouw wachtwoorden uit je geboortenaam of de naam van je hond of En download een wachtwoord generator, dan hoef je voortaan nog maar één wachtwoord te onthouden. Ideaal toch?

Gehackt

Iemand is toch in je account gekomen, wat moet je dan doen? Het eerste wat je moet doen is kalm blijven en je wifi uitzetten. Vervolgens moet je je wachtwoord van het desbetreffende account meteen veranderen. Dit om te zorgen dat hackers niet nog een keer kunnen inloggen. Ook is het handig om als je het wachtwoord ook voor een andere account hebt gebruikt, dat ook even te veranderen. Je moet ook nog kijken hoe je precies gehackt bent, want daar zit altijd verschil. De ene hack vergt namelijk andere acties dan de andere.

Daarna is het zaak om goed te kijken wat er precies gebeurd is op je account. Zijn het bijvoorbeeld je bankgegevens? Dan moet je oppassen, maar het kan ook zijn dat de hacker niks heeft kunnen doen. Kijk dus goed of er iets vreemds aan je account te zien is.

Voorkomen

Om een hack de toekomst te voorkomen zijn er allerlei opties. Zo kan je bijvoorbeeld antivirussoftware of een firewall op je computer zetten. Dit beschermt je laptop voor hackers. Ook een goeie tip is dat je altijd moet oppassen met het zomaar inloggen op openbare wifi netwerken. Dus als je daarop inlogt: altijd even kijken of die wel betrouwbaar is. Er kan zomaar een hacker mee zitten kijken.

Wij spraken met Marieke van der Kruijs over de gevaren van een wachtwoord vaker te gebruiken. Ook vertelt zij wat het beste en het slechtste wachtwoord is om te gebruiken. De hele video zien? Klik hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.