”Suriname was een kind dat opeens met veel geld naar de discotheek mocht”

”Suriname was een kind dat opeens met veel geld naar de discotheek mocht”

AMSTERDAM – De een vond het te vroeg de ander te laat, maar dat het moest gebeuren staat vast: de onafhankelijkheid van Suriname!

Vandaag is het 46 jaar geleden dat de onafhankelijkheid plaats vond. Drie eeuwen lang hoorde het Zuid- Amerikaanse land bij Nederland.

Na de Tweede Wereld oorlog werd het gevoel steeds groter om onafhankelijk land te worden. En dan vooral bij Surinaamse studenten in Nederland. ‘’Zij verenigde zich in Suriname comités.’’ Vertelt Vincent Soekra, van vereniging Ons Suriname. Met stencils en pamfletten ‘gewapend’ spraken ze met elkaar af. ‘’De whatsapp groep was fysiek.’’ Geeft Soekra lachend aan. ‘’Jaren hebben ze dit zo gedaan. En uit deze studenten zijn ook politieke leiders voort gekomen.’’

Rond de onafhankelijkheid was er sprake van een grote tweedeling. Zegt Soekra. ‘’Je had wat wij noemen de ‘kolonialen’, dit waren de aanhangers van het moederland Nederland. En je had de nationalisten. Zij streefden naar onafhankelijkheid en zelfbeschikking van Suriname.’’

Nu 46 jaar later hoor je nog steeds geluiden dat Suriname te snel onafhankelijk geworden is. Soekra is het hier niet mee eens. Achteraf kun je zoiets wel zeggen, maar dat is te makkelijk. Het is altijd een doel van onderdrukte volkeren om onafhankelijk te worden, geeft hij aan. Toch heeft dit verhaal twee kanten. ‘’Politiek en staatkundig onafhankelijk zijn, dat moest. Zelfbeschikking dat moest. Toch denk ik dat het te snel is gegaan. De politieke onderhandelingen verliepen niet goed en Nederland dacht ook ‘hier moeten we snel van af’. “Politiek is er te snel een beslissing genomen.’’ Soekra geeft aan dat Suriname daar met te weinig genoegen heeft genomen. Toch denkt hij dat we vooral blij moeten zijn dat Suriname onafhankelijk is geworden. Hij ziet dan ook een goede relatie tussen Nederland en Suriname die nooit meer zal verdwijnen. Nederland zit in Suriname en Suriname zit in Nederland. Soekra geeft aan ‘’Ik ben blij dat we onafhankelijk zijn geworden.’’

Soekra ziet de relatie tussen Nederland en Suriname niet alleen maar als een handelsrelatie. ‘’Ik denk dat het veel vloeibaarder is. Het loopt veel meer in elkaar over.’’ Wat er volgens hem bij de onafhankelijkheid gebeurde, is dat er economische afhankelijkheid is gebleven. ”Een zak geld was niet voldoende om de nieuwe doelen van de jonge republiek te halen.’’ Het ging dan ook niet meteen goed. ‘’Het was eigenlijk een kind dat plotseling heel veel geld krijgt en op minderjarige leeftijd naar de discotheek mag. Zo vergelijk ik eigenlijk ook de relatie tussen Suriname en Nederland. Hij geeft aan dat wat je nu merkt is dat er steeds meer een organische relatie ontstaat. Dat de mensen hun familie leden ondersteunen. ‘’De jongeren uit Suriname komen hier in Nederland hun vervolgstudies doen.’’ De visumplicht heeft het wel weer iets minder makkelijk gemaakt. Het is namelijk moeilijker nu om vrij heen en weer te reizen. Soekra vindt dat door dit onverstandige beleid Suriname er economisch achteruit op is gegaan.

Iemand die de mening dat Suriname eerder onafhankelijk had moeten worden, niet deelt is Maurice Pahladsingh, hij is Suriname kenner en deskundige. Hij heeft het dan vooral over de manier waarop Suriname onafhankelijk is geworden. ‘’In 1974 werd uitgesproken dat Suriname in 1975 onafhankelijk zou moeten worden. Daar is Nederland heel snel in mee gegaan. Het was niet meer van deze tijd om overzeese gebieden of koloniën te hebben.’’ Hij geeft aan dat Nederland een situatie als met Nederlands- Indië wilde voorkomen. ‘’Suriname had na 300 jaar een kolonie geweest te zijn, haar economie nog niet op orde.’’ Volgens Pahladsingh was Suriname een kind dat nog niet zijn rijbewijs had gehaald en vatbaar was voor crises. Deze vergelijking komt overeen met die van Soekra ‘’Suriname was een kind dat met veel geld naar de discotheek mocht.’’ Toch waar het volgens Soekra ondanks die moeilijke start goed was dat ze op dat moment onafhankelijk werden, heerst bij Pahladsingh het gevoel dat het vooral te vroeg was.

Mede hierdoor kon Bouterse een staatsgreep plegen volgens Pahladsingh. Nederland heeft informatie over hoe het in die tijd gelopen is, maar wil die informatie niet vrij geven. Het is  staatsgeheim. Dit betekent dat deze informatie pas na 75 jaar worden vrijgegeven. Hij wil een pleidooi houden om deze informatie nu openbaar te maken zodat iedereen weet wat er toen gebeurd is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.