Uit statistieken blijkt dat online seksueel misbruik steeds vaker voorkomt en dat de leeftijd van slachtoffers steeds lager wordt, zo schrijft Fonds Slachtofferhulp. In 2022 gaf 6,4% van de 16-plussers aan slachtoffer te zijn geweest van online seksuele intimidatie. Ook expertisecentrum Offlimits merkt dat er een stijging is. “In 2023 zagen we dat onze contactmomenten verdubbeld waren, en we verwachten in 2024 dezelfde stijging,” aldus Kelly van den Heuvel, inhoudelijk programmamedewerker van Stop it Nog onderdeel van Offlimits.
Seksueel misbruik
Seksueel misbruik kent vele verschillende kanten. Een van die kanten is het online gedeelte. Ook online seksueel misbruik kan worden onderverdeeld in meerdere vormen. “Het is erg moeilijk om één specifieke definitie te geven, omdat het juist zo breed is.” Online seksueel misbruik is een verzamelnaam voor alle manieren waarop een slachtoffer ongewenst betrokken raakt bij seksueel getinte onderwerpen.
Stop it Now
Stop it Now is een organisatie die zich richt op het voorkomen van seksueel kindermisbruik, met een specifieke focus op onlinemisbruik, zoals het kijken naar beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen. Stop it Now is er voornamelijk voor (potentiële) daders; zij kunnen anoniem bij hen terecht voor vragen en hulp. Ook hier wordt een stijging geconstateerd. “We zijn langer geopend, hebben een chatfunctie toegevoegd en vergroten onze naamsbekendheid, zodat meer mensen ons weten te vinden en we toch iedereen kunnen blijven helpen.”
Topje van de ijsberg
Na het hele circus rondom The Voice of Holland komt het thema seksueel misbruik in de breedste zin aan bod. Steeds meer verhalen komen naar buiten, en ook steeds meer mensen zoeken hulp, vertelt Nathalie Gaal-Franse van Fonds Slachtofferhulp. Volgens haar is de eerdergenoemde 6,4% slechts het topje van de ijsberg. “Uit onderzoek blijkt ook dat meer dan een kwart van de Nederlanders hiermee te maken heeft gehad, maar dit niet publiekelijk wil delen.”
Het is een thema dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Desondanks is expert en ervaringsdeskundige Marianne Kimmel van mening dat er nog meer aandacht naar dit onderwerp moet gaan. Het belang dat dit soort verhalen wordt behandeld is niet alleen van persoonlijk, maar ook van nationaal belang.
Benieuwd naar de verschillende vormen van onlinemisbruik en hoe deze eruitzien? Luister hieronder naar een audioreportage waarin dit verder wordt behandeld.