Wat is nomofobie?

Wat is nomofobie?

Nomofobie is de angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Iets waar veel mensen tegenwoordig last van hebben. Maar waar komt dit nou eigenlijk vandaan?

De Linda schrijft in een artikel dat zo’n 80 procent van de westerse bevolking aan nomofobie lijdt. Nomofobie speelt zowel onder jongeren als volwassenen. Echter speelt het voor 65-plussers wat minder. De angst van nomofobie kan zo doorslaan dat je er fysieke en psychische klachten van kan ervaren.

Nomofobie wordt vaak verward met een telefoonverslaving. Volgens Joey Scheufler zijn er namelijk veel verschillende soorten telefoonverslavingen. “Er zijn mensen die verslaafd zijn aan berichten van sociale media, maar ook aan nieuws of games”, vertelt Joey Scheufler, sociale media expert. Joey Scheufler vertelt dat al deze verslavingen wel iets overeen hebben met elkaar: “Die algoritmes zijn gemaakt zodat gebruikers de apps zo veel mogelijk gaan gebruiken. De verslavende werking zit daarin.”

Maar waarom hebben mensen nou zo erg de behoefte om steeds te checken of ze wel bereikbaar zijn of dat ze een melding hebben? “Nou dat is eigenlijk altijd al wel zo geweest. Vroeger zat je op de postbode te wachten”, vertelt Joey Scheufler. “Doordat er op elk moment een bericht kan komen blijf je er telkens op wachten. Je wordt continue gevoed met informatie en berichten die je niet wil missen.”

Verslaggever Lotte Tieleman heeft een schermtijd van gemiddeld 9 uur per dag. Ze krijgt er dagelijks opmerkingen over van haar naasten en besluit daarom 4 dagen haar telefoon helemaal weg te doen om te kijken óf ze nou echt FOMO moet hebben voor haar telefoon. Dit heeft vastgelegd in een videoreportage.

Over de auteur

Lotte Tieleman

Lotte Tieleman (2005) is met de pen in haar hand geboren. Ze schreef al vroeg haar eigen verhalen. Als beginnend journalist houdt ze zich graag bezig met cultuur, politiek en het klimaat. Ze wil met haar producties graag mensen inspireren, informeren en tot denken aanzetten.