Zwemmen als een zeemeermin is razend populair, zowel onder jonge kinderen als volwassenen. Je kunt er zelfs een fulltime baan van maken als professioneel zeemeermin. Deze worden ingehuurd door bedrijven voor fotoshoots, evenementen, aquariumshows en meet & greets. Maar een zeemeermin word je niet zomaar; er komt meer bij kijken dan je misschien denkt.
In tegenstelling tot de meeste modellenbureaus zijn er geen restricties verbonden aan het worden of zijn van een zeemeermin. “Man, vrouw, alles daartussen, dik of dun, het maakt niet uit. Iedereen kan zeemeermin worden”, aldus professionals. Voordat je echter een staart kunt aantrekken en het water in kunt duiken, raden ervaren zeemeerminnen aan om eerst flink te oefenen. Het vergt namelijk zowel een goede ademhalingstechniek als fysieke kracht. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als je niet beschikt over de juiste vaardigheden.
De kunst van het zeemeermin zijn
Vin aan en gaan? Nee hoor. Zwemmen als een zeemeermin is niet iets wat je zonder enige moeite doet. Stel je maar eens voor dat je benen bij elkaar zitten in een grote staart die soms wel 20 kilo weegt. Het is ontzettend intensief en alleen al het aantrekken van de staart is een workout op zich.
Daarnaast zijn er zeker risico’s. Dat benadrukt ook Jilke van de Kamp, die op Instagram bekend staat als The Black Tail Mermaid: “Van het kopen van de juiste staart tot het leren van de juiste zwemtechniek en het waarborgen van extra veiligheid, zoals begeleiding in het zwembad, het komt allemaal kijken bij zeemeerminzwemmen.”
“Het belangrijkste is dat je minimaal in het bezit bent van zwemdiploma B, maar liever nog diploma C voordat je begint met zeemeerminzwemmen”, vertelt Van de Kamp. Daarnaast raadt ze aan om een freedive-brevet te halen, mocht je het als beroep willen gaan doen. “Naast dat het belangrijk is om veilig te werk te gaan, leer je tijdens de cursus ook hoe je langer je adem kunt inhouden en hoe je dit kunt trainen. Iets wat een professionele zeemeermin zeker moet kunnen.”
De professionele zeemeermin kan maar liefst 3,5 minuut haar adem inhouden als ze helemaal stil in het water ligt. Tijdens het zwemmen en het uitvoeren van trucjes gebruikt ze natuurlijk veel meer energie, maar zelfs dan kan ze haar adem ongeveer twee minuten inhouden. “Tijdens een performance is dit vaak tussen de 25 en 45 seconden, omdat je fysiek bezig bent, wat meer energie kost”, legt ze uit.
Performen als zeemeermin
Voordat Van de Kamp haar carrière als professioneel zeemeermin begon, heeft ze tien jaar aan synchroonzwemmen gedaan. Maar er zijn grote verschillen tussen synchroonzwemmen en het performen als zeemeermin: “Bij synchroonzwemmen ligt de focus op competities. Je traint om ervoor te zorgen dat alle elementen perfect worden uitgevoerd, zodat je daar een hoge score voor krijgt van de jury. Bij een zeemeerminperformance draait het meer om het algemene beeld en hoe het eruitziet. Je performance is bedoeld voor een publiek dat iets moois of spectaculairs wil zien, passend bij het thema van het evenement. Het is niet voor een jury die beoordeelt of iedereen tegelijkertijd even hoog uit het water komt.”
Populariteit in Nederland
De groeiende populariteit van zeemeerminzwemmen waait inmiddels ook over naar Nederland. De Belgische zeemeermin Celine, die tegenwoordig in Nederland woont, heeft zelfs een drukke internationale agenda. In de zomer reist ze de wereld rond om performances te geven, terwijl ze in het laagseizoen tijd heeft voor het administratieve gedeelde van haar werk. Bijvoorbeeld om haar staarten te ontwerpen en te repareren.
In de onderstaande audio vertelt zeemeermin Celine hoe ze haar staarten onderhoudt en geeft ze een inkijkje in haar beroep als zeemeermin.