Xinjiang – een regio in het noordwesten van China. Voordat dit gebied ooit in de handen kwam van China, was dit grondgebied het land Oost-Turkestan: het thuis van de Oeigoeren. De Chinese regering doet er alles aan om Xinjiang in handen te houden. Voor hén is er maar één volk, de Han Chinees. De Oeigoeren die in deze regio wonen, worden onderdrukt, gemarteld, gesteriliseerd, weggestopt en vermoord in heropvoedingskampen. Maar wat maakt Xinjiang zo belangrijk voor China?
Bevolking
China kent in totaal 56 officieel erkende etnische bevolkingsgroepen, waarvan de grootste de Han-Chinezen, met 92%. Zij worden dan ook gezien als de “Traditionele Chinezen.’’ In de regio Xinjiang wonen 19 miljoen inwoners, daarvan zijn er 11 miljoen Oeigoers. De Oeigoerse bevolking zijn overwegend moslim, spreken een Turks verwante taal en hebben net als elke bevolkingsgroep hun eigen cultuur en gebruiken. De Oeigoeren in Xinjiang worden gedwongen te conformeren aan de Chinese staatsideologie, als hier niet aan meegewerkt wordt dan staan er zware sancties op.
Economisch belang
“Er zijn economische, strategische en politieke belangen”, vertelt Alerk Ablikim, expert in Moderne Politiek China en vertegenwoordiger van de Oeigoerse gemeenschap in Nederland.
Economisch gezien is het gebied Xinjiang erg belangrijk voor China. “In het gebied zitten veel natuurlijke hulpbronnen, zoals gas, olie, kolen, maar ook veel mineralen zoals kobalt, siliconen, en uranium.” Xinjiang beschikt over 40 procent van de steenkoolreserves van China, dat is ongeveer 20 procent van de olievoorraden en de grootste gasvelden. De Chinese economie verbruikt steeds meer van deze energie. De toegang tot deze middelen is dus cruciaal voor de energiezekerheid van China. Bovendien speelt Xinjiang een sleutelrol in het handelsproject van China: de Nieuwe Zijderoute. Door deze route worden economische markten van Europa en Azië met elkaar verbonden doormiddel van spoorwegen en havens, welke dwars door de regio heen lopen.
Strategische en politieke belangen
De regio Xinjiang kan ook gezien worden als de nieuwe Chinese muur, het is een schild die China beschermt. “De Oeigoeren in de regio zijn eigenlijk de proefkonijnen van het Chinese systeem, alles wordt eerst op hen uitgetest, denk bijvoorbeeld aan de gezichtsherkenningstechnologie.” De Chinese communistische leider Xi Jinping heeft in 2014 de macht overgenomen en sindsdien is de macht gecentraliseerd. “China wil de Oeigoeren assimileren. Er zijn strategische, economische en politieke belangen, maar het gaat er ook om dat Xi Jinping hiermee zijn macht uitstraalt.”
Wil je meer weten van de geschiedenis van Xinjiang en de onderdrukking van de Oeigoeren? Luister dan de audioreportage hieronder.
Copyright: Tape Recorder.wav by Pogotron — https://freesound.org/s/61075/ — License: Sampling+ , Uighur Traditional Music 1.wav by RTB45 — https://freesound.org/s/179390/ — License: Attribution 4.0 , warm gong.wav by Logicogonist — https://freesound.org/s/207168/ — License: Creative Commons 0 , STE-040 italian police siren.flac by tim.kahn — https://freesound.org/s/28426/ — License: Attribution 4.0