Factcheck: Slachtoffers Fysiek Grensoverschrijdend Gedrag Blijven Onzichtbaar in Cijfers

Factcheck: Slachtoffers Fysiek Grensoverschrijdend Gedrag Blijven Onzichtbaar in Cijfers

Bron: Pexels.com

Claim:

Één op de twee vrouwen (50%) en één op de vijf mannen (20%) te maken heeft met een fysieke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Oordeel:

Specifieke cijfers onduidelijk, maar hoogstwaarschijnlijk correct

Bron van de bewering:

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel geweld, gaf in een interview met EenVandaag dat één op de twee vrouwen (50%) en één op de vijf mannen (20%) te maken heeft met een fysieke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.  Zij deelde dit in het kader van een tentoonstelling die zij zou openen. In deze tentoonstelling werden slachtoffers en plegers van deze fysieke vorm laten zien.

Dat er steeds meer Nederlanders met dit fenomeen te maken kregen bleek ook uit cijfers van het CBS. Waar in 2020 3,3% van de Nederlanders hiermee in aanraking is gekomen, was dit 2 jaar later zo’n 3,5%. Ondanks dat deze cijfers heel hoog zijn komt dit niet in de buurt van de 50% en 20% die Hamer beweerde. Dus waar komen deze cijfers vandaan?

Cijfers vrouwen

Uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid, blijkt de bewering van Hamer niet volledig te kloppen. Zo geven zij aan dat 42,2% van de vrouwen tussen de 25-70 te maken heeft gehad met een vorm van fysiek grensoverschrijdend gedrag. De gehele doelgroep bedraagt zo’n 5,8 miljoen vrouwen hiervan is dus 2,45 miljoen vrouwen slachtoffer geweest van fysiek grensoverschrijdend gedrag. Hamer gaf aan dat dit 50% was en dat dit aantal dus op zo’n 2,9 miljoen vrouwen uitkwam, een aanzienlijk verschil dus.

Het Centrum Seksueel Geweld Nederland is het enige gespecialiseerde centrum in Nederland voor acuut seksueel geweld en doet haar werk doormiddel van wetenschappelijk onderzoek. Ook doen zij onderzoek naar de plegers en de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag. Zij brachten in 2023 een factsheet uit waarin verzamelde data werden weergegeven. Hierin kwam ook naar voren dat 53% van de vrouwen ooit seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt.

De betrouwbaarheid van dit onderzoek is onbetwist. Het Centrum Seksueel Geweld Nederland is, zoals eerder genoemd, het enige gespecialiseerde centrum in Nederland dat zich richt op acuut seksueel geweld. Deze unieke positie en expertise maken zowel het centrum als de onderzoeksresultaten zeer betrouwbaar.

Cijfers mannen 

Rutgers heeft ook onderzoek gedaan naar mannen die ervaring hebben met fysiek grensoverschrijdend gedrag. Hieruit blijkt dat 13,1% van de mannen tussen de 25 en 70 jaar dit ooit heeft meegemaakt. Opnieuw wijkt dit af van de bewering van Hamer, die beweerde dat dit aantal op zo’n 20% ligt.

In dezelfde factsheet als bij de vrouwen komt het Centrum Seksueel Geweld Nederland ook met cijfers voor de mannen. Hierin schrijven ze dat zo’n 19% van de mannen slachtoffers is geweest. Dit komt ongeveer op 1/5 van de mannen uit. Opnieuw blijkt de bewering van Hamer te kloppen.

Meetbaarheid

“We hebben in Nederland nog niet zo’n goed beeld van het aantal mensen dat hier in aanraking mee komt, maar de mensen die het nu aangeven is pas het topje van de ijsberg. De totale groep is vele malen groter.” Aldus Nathalie Gaal-Franse, Beleidsadviseur Fonds Slachtofferhulp. Dat we nog niet exact weten hoeveel slachtoffers er in Nederland zijn blijkt ook uit de verschillende cijfers die naar buiten komen. Het enige wat goed meetbaar is zijn de mensen die zich melden. Dit aantal is in de laatste jaren enorm gegroeid verteld Franse.

“We weten dat er zoveel mensen zich niet melden uit wetenschappelijk onderzoek. De drempel om hiermee naar buiten te komen is heel hoog en dat maakt dat mensen minder snel met hun verhaal naar buiten komen. Hoeveel mensen dit niet durven is niet meetbaar, wat schattingen over het aantal slachtoffers bijna onmogelijk maakt.”

Conclusie

Om dus een claim te maken dat 1 op de 2 vrouwen en 1 op de 5 mannen in aanraking is gekomen met fysiek grensoverschrijdend gedrag is dus nogal gewaagd. Dit omdat met een gevoelig onderwerp als dit veel mensen het ook niet durven te melden. Dit maakt dat de cijfers nooit volledig zullen kloppen en dit soort schattingen nooit volledig zullen kloppen.

Of de claim klopt of niet zal niet te checken zijn. Wel komen de cijfers van een betrouwbare organisatie, die vaker onderzoek doet naar soortgelijke onderwerpen. Hamer is dus niet met onbetrouwbare cijfers naar buiten gekomen om het verhaal zwaarder te maken.

Over de auteur

Max Kien

Max Kien Journalist Ik ben Max Kien geboren in de winter van 2006, sport is mijn specialiteit en ook mijn grote passie. Door middel van mijn journalistieke werken wil ik mensen mijn passie voor de sport over brengen. Reizen over de hele wereld is ook een van mijn grote liefdes. De fraaiheid van onze aarde zou iedereen moeten kunnen waarnemen. Voor mij zou het meer dan een eer zijn om documentaires te maken over onze verfijnde aardbol. Tot slot vind ik het heerlijk om mij te focussen op een onderwerp en hier helemaal in op te gaan.