De afgelopen twee weken stond Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan in het teken van de 29e Klimaattop: wereldleiders, experts, bedrijven en klimaatactivisten kwamen samen om de grote vraag te beantwoorden: hoe lossen we de klimaatcrisis op?
In de eerste week kwamen verschillende wereldleiders aan het woord, werd er gepraat over onder andere het terugbrengen van uitstoot en het afstappen van fossiele brandstoffen, maar de gesprekken liepen niet zo soepel. In de tweede week liepen de onderhandelingen niet veel beter: “Het gaat traag…In de vorige jaren ging het er sneller doorheen en waren landen het meer met elkaar eens,” zegt Orla McDonald, klimaatredacteur bij het Financieel Dagblad, is de afgelopen twee weken aanwezig geweest op de top.
Opvallend dit jaar was de afwezigheid van een aantal wereldleiders: zo bijvoorbeeld was de Amerikaanse president Biden afwezig en ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen heeft deze top aan zich voorbij laten gaan. “Enerzijds geeft het geen krachtig signaal dat het klimaat belangrijk is. Anderzijds is het ook weleens zo geweest dat de onderhandelingen goed gingen, wereldleiders kwamen en roet in het eten gooide, omdat ze het veel te politiek maakte,” aldus McDonald.
Ondanks dat vandaag eigenlijk de laatste officiële dag van de top zou zijn, wordt het toch verlengd: dit komt door de verdeeldheid tussen rijke landen en ontwikkelingslanden over de klimaatfinancieringsdeal: ontwikkelingslanden vragen al jaren om meer financiële steun om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, en nu pleiten ze voor minstens 1 biljoen euro. Rijke landen willen het daarentegen niet over een bedrag hebben en vragen zich af hoe er betaald gaat worden voor de financiële steun. Dit jaar draait de Klimaattop dus vooral om geld.
Meer weten? Luister dan hieronder naar het gesprek met David Rossati, hij is universitair docent internationaal recht en gespecialiseerd in onder andere klimaatfinancieringsafspraken. Hij legt uit waarom het zo moeilijk is om de deal rond te krijgen.