Week van de liefde: Hoe misinformatie over anticonceptie jongeren beïnvloedt

Week van de liefde: Hoe misinformatie over anticonceptie jongeren beïnvloedt

Stand van week van de liefde op het Pleysier College - fotograaf: Mery van der Vlist

Het is deze week de Week van de Liefde, een initiatief waarbij scholen kennis maken met het thema relaties en seksualiteit of verdiepen ze zich hier verder in. Ingvil de Haan is senior programmamedewerker reproductieve gezondheid bij Rutgers en, vertelt meer over hoe deze misinformatie ontstaat.

Veel jongeren zoeken online naar informatie over anticonceptie en seksualiteit. Maar hoe betrouwbaar is die informatie? Volgens Ingvil is er online veel misinformatie te vinden. Er is vooral veel misinformatie over hormonale anticonceptie. “Er gaan allerlei verhalen rond, zoals dat de pil onvruchtbaar zou maken. Dat is gewoon niet waar.”

Social media speelt een grote rol in het verspreiden van deze misinformatie. “We hebben onderzoek gedaan naar TikTok en daar zie je talloze filmpjes van influencers die allerlei claims doen over anticonceptie,” zegt Haan. “Dat kan gevaarlijk zijn, want jongeren kunnen die informatie als waarheid aannemen.” Niet alleen sociale media, maar ook vriendenkringen hebben invloed. “Jongeren stellen hun vragen vooral aan vrienden, maar als zij verkeerde informatie hebben, blijft die misinformatie zich verspreiden,” legt Haan uit. Volgens onderzoek van Rutgers haalt 14% van de jongeren informatie over seksualiteit van sociale media, terwijl 73% websites of apps raadpleegt. “Maar niet alle websites zijn betrouwbaar. Het is belangrijk om te checken wie erachter zit.” De gevolgen van misinformatie kunnen groot zijn. “We zien dat steeds meer vrouwen helemaal geen anticonceptie gebruiken, soms omdat ze bang zijn voor bijwerkingen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn,” zegt Ingvil. “Dat is zorgelijk, want zonder goede informatie kun je geen weloverwogen keuze maken.”

Ingvil pleit daarom voor betere voorlichting en betrouwbare informatie via professionals en websites. “We moeten jongeren helpen feiten van fabels te onderscheiden, zodat ze keuzes maken die echt bij hen passen.”

Luister de audioreportage om de andere organisator van Soa Aids Nederland te horen en een leerkracht op een school die meedoet aan de week van de liefde.

Over de auteur

Mery van der Vlist

Hoi allemaal! Ik ben Mery van der Vlist (2002) en dit jaar begonnen aan de opleiding Journalistiek op de HU. Deze studie wil ik al heel lang doen, maar ik kwam van het MBO dus eerst heb ik daar 2 opleidingen van afgerond. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het dus niet, verder ben ik ook erg enthousiast, positief, en mega nieuwsgierig wat bij journalistiek ook goed van pas komt natuurlijk. Mijn eerste levensteug was in het dorpje Polsbroek en daar woon ik nog steeds. Wel lijkt het mij erg leuk om komend jaar een kamer in Utrecht te vinden! Wat ik wil doen binnen de journalistiek is nog een groot vraagteken, maar daar kom ik vanzelf achter gedurende de studie denk ik zo! :)