Tom Russcher: ”We blijven meer uitgeven aan allerlei onzinnige dingen, zoals klimaat”

Tom Russcher: ”We blijven meer uitgeven aan allerlei onzinnige dingen, zoals klimaat”

Foto: ANP

UTRECHT- Wereldradiodag, een initiatief vanuit UNESCO, staat dit jaar in het teken van klimaat. Op deze manier willen zij dat klimaatdeskundigen meer informatie verspreiden. En toegankelijkheid is een van de kernwaarden binnen de organisatie van de Verenigde Naties.

Naast het feit dat 2024 het warmste jaar ooit gemeten is, is het nu ook tien jaar na het Klimaatakkoord Parijs. Hoe gaan we verder?

De aarde warmt op, het klimaat verandert. Maar is de mens verantwoordelijk, of ligt het aan CO2? Volgens Tom Russcher, landelijke woordvoerder van Forum voor Democratie, is CO2 niet het probleem. In plaats van geld te besteden aan klimaatbeleid, wil de FvD investeren in belastingverlaging, onderwijs en zorg. Volgens de partij profiteren Nederlanders hier direct van, in tegenstelling tot de onzekerheden rondom klimaatverandering.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er door de hitte twee keer zoveel mensen overlijden. Dit geldt ook voor het eiland Bonaire, dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. De Klimaatzaak is gestart door Greenpeace en bewoners van het eiland in 2023. Greenpeace pleit voor een klimaatneutraal Nederland in 2040 in hun recente persbericht, inclusief de Nederlandse eilanden.

Als het aan de FvD ligt, past Nederland zich liever aan het klimaat aan dan dat er een klimaatbeleid komt gericht op CO2-reductie. “Als er in de toekomst aanpassingen nodig zijn, zoals hogere dijken of extra waterkeringen, dan moeten we dat doen,” aldus Tom Russcher. Maar volgens hen heeft het geen zin om miljarden uit te geven aan maatregelen zoals windmolens en zonnepanelen.

Ook het initiatief van UNESCO, die zich richt op meer bewustwording over klimaatverandering, vinden ze onnodig. Toch erkennen ze dat iedereen het recht heeft om informatie te verspreiden.

 

Verslaggever Fatima Bongers ging langs bij het kantoor van Greenpeace, de Nederlandse commissie UNESCO en NatuurEnMilieu. Luister het hier:

Over de auteur

Fatima Bongers

Fatima Bongers (2001), uit West-Friese Bovenkarspel (tegenwoordig wonend in Amersfoort), is studente op de School van Journalistiek. Eerder heeft zij de opleiding Managementassistent afgerond op het Horizon College (2020-2023). Hier was zij ook enige tijd de voorzitter van de studentenraad. Verhalen van beide kanten bekijken, creatief denken en analyseren is echt haar vak. Met plezier pitcht en schrijft zij nieuwsberichten voor SVJMedia. Verder is muziekliefhebber Fatima werkende op de vloer bij Tivolivredenburg. Maar een drukke planning houdt haar niet tegen van haar ambities en interesses! Altijd streven naar rechtvaardigheid en het ongehoorde verhaal. contact: fatima.bongers@student.hu.nl