Valentijnsdagbloemen: Romantisch gebaar, maar niet zonder milieukosten

Valentijnsdagbloemen: Romantisch gebaar, maar niet zonder milieukosten

Met Valentijnsdag in aantocht staan bloemenwinkels weer vol met rode rozen, hét symbool van liefde. Maar achter de romantische uitstraling van een bos bloemen schuilt een ecologische realiteit die vaak onderbelicht blijft. De productie, het transport en teelt van snijbloemen brengen aanzienlijke milieukosten met zich mee.

 

Veel bloemen die rond Valentijnsdag worden verkocht, komen niet uit Nederland, maar uit landen als Kenia, Ethiopië en Ecuador. Dit betekent dat ze per vliegtuig worden geïmporteerd, wat een hoge CO₂-uitstoot veroorzaakt. Volgens Milieu Centraal kan een bos geïmporteerde rozen een uitstoot van meer dan 4 kilogram CO₂ veroorzaken, wat gelijkstaat aan ongeveer 18 kilometer autorijden.

Voor bloemen die wél in Nederland worden geteeld, speelt een ander milieuprobleem: de energie-intensieve kasteelt. In de wintermaanden is veel verwarming en kunstlicht nodig om de bloemen te laten groeien. “We moeten in deze periode enorm veel energie gebruiken om de rozen mooi en sterk te houden,” zegt bloemist Eva de Vries uit Rotterdam. “En met de stijgende energiekosten wordt dat elk jaar een grotere uitdaging.”

Naast energieverbruik is er ook de impact van waterverbruik en pesticiden. Bloemenkwekerijen, vooral in warme en droge landen, verbruiken enorme hoeveelheden water, wat ten koste kan gaan van de lokale landbouw en drinkwatervoorziening. Uit een onderzoek van SOMO blijkt bovendien dat in sommige buitenlandse kwekerijen nog steeds bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die in Europa verboden zijn.

Duurzaamheidskeurmerken zoals MPS-A of Fairtrade helpen consumenten om een bewustere keuze te maken. Ook een boeket van seizoenbloemen of een bloeiende kamerplant kan een milieuvriendelijker alternatief zijn. “Een bos bloemen is prachtig, maar als we met z’n allen iets langer nadenken over waar onze bloemen vandaan komen, maken we een verschil,” aldus De Vries.

Hoewel bloemen een geliefd Valentijnscadeau blijven, is de impact ervan iets om rekening mee te houden. Bewustwording en alternatieve keuzes kunnen helpen om Valentijnsdag zowel romantisch als duurzaam te maken.

Wil je meer horen over hoe bloemisten zich voorbereiden op de Valentijnsdagperiode? Wij gingen in gesprek met bloemist Elvira Hoogerwerf. Beluister dat hier:

Over de auteur

Kristel Tieleman

Mijn naam is Kristel en ik ben een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Na zes jaar VWO heb ik een jaar aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en ben ik in mijn eentje vier maanden door Europa getrokken. Reizen is daarom ook zeker een passie van mij en hier hoop ik later ook in het journalistieke veld iets mee te doen. Ik ben benieuwd naar alle verschillende aspecten van het journalistieke vak en vind het ontzettend leuk om nu reportages te maken voor Upd8.