Afgelopen maandag gaf de Raad van State een negatief advies over de kabinetsvoorstellen: deze zouden niet ingediend moeten worden. Dit had verschillende redenen. Zo was de voorbereiding onder de maat en stelde de Europese Unie al regels op omtrent migratie.
Ondanks dit oordeel bestaat er een kans dat de wetten er zullen komen, hoewel ze misschien iets aangepast zullen worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop asiel en immigratie in Nederland geregeld worden. De oppositiepartijen hebben daarom ook al flinke kritiek geleverd. Ook mensenrechtenorganisaties laten van zich horen en uiten hun protest.
Zoals kinderrechtenorganisatie Save the Children. Zij herkennen zich in de kritiekpunten van de Raad van State en maken zich zorgen over verschillende kinderrechten die door de plannen aangetast kunnen worden, Julia Verheul, politiek adviseur bij Save the Children: “Er zijn eigenlijk vier hele belangrijke kinderrechten waar wij ons op dit moment zorgen om maken. Het eerste is het recht op bescherming, wat voor ons inhoudt dat kinderen worden opgevangen op kindvriendelijke locaties die geschikt voor hen zijn. Het tweede gaat over het recht op onderwijs, zodat daar voldoende toegang toe is. Het derde over het recht op zorg, op dit moment zien we ook nog dat er veel locaties zijn waar de zorg eigenlijk niet toegankelijk genoeg is voor kinderen. En het laatste is het recht op privacy. Op veel locaties waar kinderen worden opgevangen, leven ze in kleine ruimtes met grote groepen. Daardoor dragen ze ook de spanningen die ontstaan op de locaties met zich mee en ze ervaren ook de stress.”
Save the Children twijfelt vooral aan de uitvoerbaarheid van de plannen. “Wat wij zien met kinderen in de opvang is dat er al hele lange wachttijden zijn op dit moment en dat ze dus een lange tijd in onzekerheid zitten. Onze verwachting is ook dat de druk op het IND en de rechtspraak zal toenemen. Daardoor zal de mentale gezondheid van de kinderen verder onder druk komen te staan.”
In onderstaande audioreportage gaat verslaggeefster Heleen van Leeuwen langs bij Roos Ykema van mensenrechtenorganisatie MiGreat en Han Entzinger, emeritus hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.