Op 13 februari is het Wereld Radio Dag, een dag waarop het belang van onafhankelijke radio centraal staat. In een tijd waarin desinformatie en propaganda een steeds grotere rol spelen in de verspreiding van nieuws, blijft radio een essentieel medium voor het verstrekken van betrouwbare informatie aan het publiek. Maar waarom is onafhankelijke radio eigenlijk zo belangrijk?
Persvrijheid is belangrijk voor het overbrengen van betrouwbare informatie. Een van de belangrijkste voorwaarden voor betrouwbare informatie is persvrijheid. De longread van NPO-kennis stelt dat persvrijheid essentieel is voor het functioneren van een democratie. Het zorgt ervoor dat er altijd controle en kritiek mogelijk is op de macht.
Myrthe Nauta van Free Press Unlimited benadrukt het belang van die onafhankelijke media, specifiek onafhankelijke radio. ‘In landen waar vrije informatie onder druk staat, is onafhankelijke radio het belangrijkste. Hier hebben mensen vaak geen toegang tot kranten of internet, waardoor radio vaak de enige bron van informatie is.’
In Nederland ligt de situatie natuurlijk anders, omdat er meerdere informatiebronnen beschikbaar zijn, zoals internet en kranten. Toch blijft onafhankelijke radio hier ook relevant. ‘Onafhankelijkheid van radiostations in het algemeen is natuurlijk wel ontzettend belangrijk. Want alle informatiebronnen moeten onafhankelijk kunnen opereren, zo kunnen zij betrouwbare informatie leveren aan het publiek. Het is dan ook van groot belang dat radio bestaat en in de toekomst blijft bestaan.’
Toch staat dit voortbestaan onder druk: De doelgroep van radio wordt namelijk steeds ouder. De gemiddelde radioluisteraar in 2024 was 54,1 jaar oud. In 2023 was dit nog ongeveer een jaar minder, namelijk 53,2 jaar. Dit roept de vraag op hoe de radio werkt aan haar toekomstbestendigheid.
In onze uitzending van 13 februari 2025 vertelt radiopresentatrice Eva Koreman over hoe het medium zich aanpast aan de veranderende mediaconsumptie.